Henrik Svensson. Foto: Carl von Scheele

Nu drar Kommunals 29:e kongress i gång. Från Grästorp i Västergötland har Henrik Svensson, 20, kommit. Han är yngst av kongressens ombud och förväntar sig en rejäl nystart för fackförbundet.

I dag tisdag, 31 maj, inleds Kommunals kongress i Stockholm. 188 ombud från landets tretton lokalavdelningar gör sig redo att ta sig an 709 motioner och omröstning av ny ordförande när Annelie Nordström lämnar sin post.

Henrik Svensson har bara varit engagerad i Kommunal i drygt 1,5 år men har gjort raketkarriär inom förbundet. Med sina 20 år är han yngsta ordinarie ombudet på kongressen.

– När jag började som timvikarie inom hemtjänsten knackade jag på hos sektionen. Sedan dess har jag jag gått flera utbildningar och varit ungdomsansvarig och skolinformatör. Jag vill påverka framtiden för ungdomsfrågor, säger Henrik Svensson, som precis har anlänt till Folkets Hus i Stockholm.

Framförallt engagerar trygga anställningar. Numera arbetar han som boendestödjare för ensamkommande flyktingbarn. Som arbetsplatsombud har han fått igenom en bättre nattbemanning. Men fortfarande finns mer att önska, särskilt vad gäller den psykosociala arbetsmiljön.

– All trygghet som arbetare har haft har gått över till arbetsgivaren. Nu får det vara nog, säger Henrik Svensson och menar att valet av ny ordförande får oproportionerligt stort utrymme.

– Det viktigaste är alla motioner, fortsätter han och lyfter särskilt fram motioner som handlar om arbetstidsförkortning, slopad karensdag och tandförsäkring.

Men oavsett vem som blir ny ordförande för ett av Europas största fackförbund så vill Henrik Svensson se en nystart.

– Besvikelsen efter skandalerna var total. Hela arbetarrörelsen lider fortfarande av en pampkultur och det gäller att inte tappa förankringen ute bland arbetarna.

LÄS OCKSÅ KOMMUNALS KONGRESS #KOMMUNAL16

Kommunal i fackligt bråk om anställningsskydd

Debatt: Kommunal behöver avskaffa individuella löner

Kommunals ledning vill ha legitimationskrav för uskor

”Vill bli ihågkommen som en vinnare” – Annelie Nordström

Så är de som ledare för Kommunal

Hur kan Kommunal föryngras?

Här är det viktigaste om Kommunals kongress

”Maktombyte som märks” – Liv Beckström

Tina Dahlström hoppar av

Tobias Baudin stänger dörren för LO