Therése Gunnarsson. Foto: Maja Suslin/TT

Ingen alkohol för medlemmarnas pengar. Handels kongress gick under måndagen emot förbundsstyrelsen och införde alkoholstopp i förbundet. Kongressen beslutade också att förbundet ska HBTQ-certifieras.

Medlemmarnas pengar ska inte gå till alkohol, ansåg en rad talare på Handels kongress under måndagen.

– Att Handels 2016 fortfarande bjuder på alkohol är förlegat, sade Therése Gunnarsson från avdelning 2 i Trollhättan, och lade ett förslag om att förbjuda förbundet att bjuda på alkohol.

Hon fick stöd från en lång rad talare, som ansåg att alkohol förvisso kan serveras på fackliga middagar, men att den som vill dricka bör få betala själv. En av dem var Viktor Andersson från avdelning 24 Göteborg.

– Medlemmarnas pengar ska gå till facklig verksamhet och bra facklig verksamhet. För mig är inte alkohol bra facklig verksamhet, konstaterade han.

Att internationella gäster förväntar sig alkohol vid representation är inte argument nog, enligt talarna. Det räcker inte heller att många tycker att det är trevligt med alkohol på fackliga kurser och ser ett gratis glas som en belöning för det slit de lägger.

– Om det är en belöning för det fackliga arbetet, då tror jag att vi har hamnat lite fel. Och i de fall man måste bjuda internationella gäster på alkohol kan man öppna sin egen plånbok, sade Natasja Mrdjanov, avd 20 Stockholm.

Förbundsstyrelsen bad kongressen om förtroende att hantera alkoholfrågan i den nya representationspolicy som nu tas fram och ville inte ha något beslut om alkoholen. Men kongressen ville annorlunda. Med röstsiffrorna 184 mot 105 röstades förslaget från Therése Gunnarsson igenom. Den som vill dricka alkohol på Handels tillställningar i framtiden kommer därmed att få betala den själv.

– Det känns jättebra. Frågan har varit uppe på tidigare kongresser men nu låg den rätt i tiden, säger hon.

Therése Gunnarsson, som är på sin första kongress, säger att hon funderat över representation av både mat och dryck ända sedan hon började jobba fackligt och att det var därför hon drev frågan.

– Det handlar om vad som känns rätt för vårt förbund.

Många ombud talade också för att Handels skulle genomgå en HBTQ-certifiering för att få kunskaper om frågor som rör homo- och bisexuella samt trans- och queerpersoner. Syftet är att lyfta frågorna om likabehandling och allas lika värde. Förbundsstyrelsen var emot förslaget som ansågs kostsamt och begränsande. Frågorna kan behandlas lika bra eller bättre, på andra sätt sade Rickard Vivallius som var förbundsstyrelsens föredragande.

Det tyckte inte kongressen som röstade igenom förslaget om att Handels förbundskontor ska genomgå HBTQ-certifiering och att avdelningarna ska uppmuntras att göra det samma. Handels ska också verka för att även förtroendevalda och medlemmar ska utbildas i frågorna.

Ytterligare en fråga som väckte debatt var ett förslag om att Handels ska erbjuda vegetarisk mat i första hand vid kurser och konferenser. Flera talare konstaterade att det vore modernt och klimatsmart, och att kött kan vara ett tillval i framtiden, på samma sätt som vegetarisk mat ses som ett alternativ i dag. Andra tyckte att de flesta ändå vill äta kött och att de ska få göra det precis som i dag.

Förbundsstyrelsen ansåg att frågan inte riktigt var deras sak, men att förbundet ska verka för att det alltid ska finnas vegetariska alternativ och att det inte ska ses som specialkost. Med det lät sig kongressen nöja. Förslaget och vegetariskt i första hand röstades ned med röstsiffrorna 214 mot 79.

LÄS OCKSÅ

Handels hyllar skyddsombud

Unga i fokus på Handels kongress

Hon vill slåss för trygga jobb

Slutar efter 32 år i fackets tjänst

Så ser förbundens alkoholpolicys ut