I SVT:s program Uppdrag granskning avslöjade elektrikerförbundets skyddsombud Claes Melkersson allvarliga brister i säkerheten vid bygget av Mall of Scandinavia i Stockholm. Han påtalade arbetsmiljöbristerna trots att han blev både motarbetad och omplacerad. Under måndagen hyllades han på Handels kongress.

”Vi vill ge vårt fulla stöd till Claes, som trots öppet motstånd vågade fortsätta sitt fackliga uppdrag. Som fackliga företrädare vet vi att det krävs både styrka och mod att ta ställning och agera precis så som han gjorde.” skriver kongressen i ett uttalande

Uttalandet lyfter också fram vikten av det arbete alla skyddsombud utför. ”Skyddsombuden är vår möjlighet att förebygga arbetsmiljörisker och att delta i och påverka arbetsmiljön. De är navet i det fackliga arbetsmiljöarbetet” står det i uttalandet som mottogs med stående ovationer när det antogs.

Handels kongress inleddes i lördags, och har behandlat flera viktiga frågor för förbundet. Under söndagen valdes en ny förbundsledning där Elisabeth Brandt Ygeman, valdes in som andre vice ordförande.

– Tack för förtroendet. Jag kan lova en sak. Jag kommer att göra allt jag kan för att vi tillsammans ska växa och kunna göra det bästa för våra medlemmar. Vi bär alla det förtroendet, att tillsammans göra det bästa för våra medlemmar, sa hon till kongressen efter valet, enligt medlemstidningen Handelsnytt.

I och med valet har Handels nu bara kvinnor i toppen då förbundsordförande Susanna Gideonsson och vice ordförande Linda Palmetzhofer fick förnyat förtroende.

LÄS OCKSÅ

Unga i fokus på Handels kongress

Hon vill slåss för trygga jobb

Slutar efter 32 år i fackets tjänst