– Det är vi unga som ska ta över i framtiden och då måste vi få plats i beslutande organ, säger Emma Johansson. Foto: Anna Hållams/TT

Mer makt åt unga. Bättre a-kassa och längre semester. Det är några av förslagen som Handels kongress ska ta ställning till de kommande dagarna.

Sammanlagt 530 motioner har kommit in till Handels kongress som inleds i Stockholm under lördag den 23 april.

– Vi är glada i motioner i vårt förbund. Det är bra att det finns engagemang, säger Tommy Tillgren, Handels förste vice ordförande.

Kongressen har temat Starka tillsammans och förslagen har delats in i fyra delar: Starka tillsammans i Handels, på jobbet, i samhället och i världen.

– Flest motioner handlar om den egna organisationen, hur vi ska ha det i Handels, säger Tommy Tillgren.

Många frågor berör om unga. Flera vill att representationen av unga ska öka i förbundet och ett förslag är att minst 25 procent av dem som föreslås till förtroendeuppdrag ska vara under 30 år. Emma Johansson som jobbar på Ikea och är kongressombud från avdelning 9 i Växjö stödjer förslaget.

– Det är vi unga som ska ta över i framtiden och då måste vi få plats i beslutande organ. Väldigt många är ju dessutom unga i vårt förbund, så det är inte mer än rätt att vi också representeras, säger hon.

Emma Johansson är också en av många som föreslår att alla avdelningar ska ha anställda ungdomssekreterare.

– Förbundsstyrelsen tycker att det räcker att någon har ett uttalat ansvar, men det har inte funkat jättebra hittills. Jag tycker vi ska kräva att någon jobbar aktivt med ungdomsfrågorna, säger hon.

Det finns också mindre vanliga förslag som att ingen alkohol någonsin ska betalas av facket, eller att förbundet borde använda könsneutrala ord som ombudsperson och tjänsteperson i stället för ombudsman och tjänsteman. Båda motionerna har avslagits av förbundsstyrelsen.

Även frågor som gäller trygga jobb och arbetstider engagerar liksom önskemål om bättre a-kassa och längre semester.

Handels kongress pågår på Stockholmsmässan från lördag till onsdag och 250 ombud från hela landet kommer att delta.

LÄS OCKSÅ

Hon vill slåss för trygga jobb

Slutar efter 32 år i fackets tjänst

De vill in i ledningen

• Stefan Carlén, 51 år, förbundsekonom som länge jobbat nära förbundsledningen då han gjort utredningar och varit enhetschef.

• David Eklind Kloo, 38, politiska samordnare som inledde sin fackliga bana i Kommunal, men som jobbar på Handels förbundskontor.

• Martin Ångman, 52, ordförande i Handels Stockholmsavdelning och ledamot i förbundsstyrelsen.

• Elisabeth Brandt Ygeman, 45, förbundssekreterare i Handels som tidigare arbetat inom LO bland annat som facklig politisk ombudsman och chef på LO-distriktet i Stockholm.