LÄS OCKSÅ Debatt: Bort med allmän visstid ur las

Allmän visstid ska bort från las. Det beslutade LO-kongressen under lördagen efter en lång och känsloladdad debatt där kongressen körde över styrelsen.

Närmare 40 personer gick upp i talarstolen och alla var överens om att allmänna visstidsanställningar måste bort. Frågan var bara hur det skulle ske.

Ola Palmgren, från Handels inledde med att tala om att vi åter har ett system med daglönare, men att i stället för att stå med mössan i hand sitter de hemma med mobilen och väntar på att arbetsgivarna ska ringa upp eller skicka sms.

– Allmän visstidsanställning måste bort, det är vi överens om kamrater. Avtalsvägen är testad den var inte framkomlig, nu är det dags att ändra lagen, sa han och möttes av ljudliga applåder.

Många ombud var inte lika övertygade om att avtalsvägen verkligen prövats tillräckligt. IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä påminde om den svenska modellen där parterna reglerar arbetsmarknaden och inte politikerna. Han varnade dels för det instabila politiska läget i riksdagen och dels för att lämna över makten till politikerna överhuvudtaget. Vid ändrad majoritet kommer reglerna ändras igen, sade han.

– Det är dags att sluta med pingpong politiken. Det är dags att vi återtar kollektivavtalsmodellen och bestämmer själva.

Flera talare som ville gå lagvägen, påtalade att företag utan kollektivavtal skulle gynnas om frågan bara reglerades i avtal. De skulle då kunna få generösare regler för visstid genom lagen än konkurrenterna som var bundna av avtal, men det var inget argument som Madelene Engman från representantskapet och GS ställde upp på.

– Det ligger i våra händer och är vårt ansvar att tillse att arbetsgivare inte står utanför kollektivavtalsmodellen. Vi undrar hur vi ska lösa problemet med visstiderna och vem som ska göra det. Mitt svar är avtalsvägen, och att det är vi som ska göra något åt den här situationen, sa hon.

Frågan splittrade även LO-styrelsen då motionen om att driva en ändring i las, var skriven av Fastighets, Handels, Kommunal, HRF och Seko. Handels förste vice förbundsordförande Linda Palmetzhofer, konstaterade att det skulle vara i princip omöjligt att driva frågan avtalsvägen eftersom arbetsgivarna inte har något att vinna på det.

– I dag har vi en situation där arbetsgivaren både äter kakan och har den kvar, varför skulle han vilja dela med sig, sa hon.

Anders Ferbe och Karl-Petter Thorwaldsson från LO-styrelsen talade båda för att kongressen inte skulle fatta något beslut efter den drygt två timmar långa debatten. De ville ge redaktionsutskottet i uppgift att skriva en ny text som hela LO skulle kunna enas om, men det förslaget gick inte kongressen med på.

Efter omröstning beslutade kongressen att LO ska verka för att det ska finnas objektiva skäl för visstidsanställningar, vilket innebär att allmän visstid ska tas bort ur las.

LÄS OCKSÅ

LO ska verka för avveckling av ”hyvling”

Här väljs LO:s nya ledning

Thorwaldsson omvald till LO:s ordförande

LO ska verka för att stöd för korttidsstudier återinförs

Klart för stor utredning av LO:s framtid

Så tycker ombuden att LO ska stödja S ekonomiskt

Arbetets direktrapportering från debatten om LO:s framtid

TCO och Saco: Ska kämpa med LO mot arbetsmiljöproblem

”Den globala modellen har gått sönder”

Ekonomiskt stöd till S – ickefråga för LO:s styrelse

SSU vill skrota allmän visstid

LO-basen: Vi måste kämpa mot politiskt våld

Demonstrationer mot TTIP utanför LO-kongressen

”Hedersuppdrag att vara här”

Viktigaste kongressfrågan enligt ombuden

Så många beslut från förra kongressen har blivit verklighet

Därför tog LO:s guldålder slut

Ledare: LO måste lyfta det goda arbetet

Analys: 2017 blir ett ödesår för LO

Krönika: Fin vår för kongressnördar

Samordningsministern: Jämlikt samhälle utvecklas bättre”

LO-basen vill se ökad jämlikhet

Få koll på kongressen

Hur ska inflytandet fördelas?

LO-basen vill se ökad jämlikhet

Fastighets och Seko kan gå samman

Debatt: Bort med allmän visstid ur las

De föreslås till ny LO-ledning

”Apor kan få bättre resultat”

Heta byggnadsdebatter om LO:s kongressrapport

Tio motioner på LO:s kongress

Två glas vin för medlemmarnas pengar

Het debatt om högre löneökningar väntas

Kommunalare bör ta vid efter Baudin i LO-toppen

LO:s framtid ska utredas

Målarna vill förlänga preskriptionstid

Krav på ännu en kvinna i LO:s topp