Therese Guovelin. Foto: Christoffer Hjalmarsson

LO:s valberedning föreslår Therese Guovelin, ordförande för HRF, som ny förste vice ordförande. – Det känns jättespännande och hedrande, säger hon. Berit Müllerström föreslås bli andre vice ordförande.

Vid LO-kongressen den 17-20 juni ska halva ledningen bytas ut. Från tre män och en kvinna förväntas ledningen framöver bli jämställd med två kvinnor och två män. LO:s valberedning föreslår Therese Guovelin, nuvarande ordförande i HRF, till posten som förste vice ordförande.

Den posten blev ledig efter att Tobias Baudin vann ordförandekampen i Kommunal för ett par veckor sedan.

– Jag har arbetat tvärfackligt inom arbetarkollektivet och från den branschen jag kommer ifrån så vet jag vet vad som krävs för att flytta fram positionerna för tryggare anställningar. Jag tror mycket på politisk påverkan och det tror jag att jag kan tillföra, säger Therese Guovelin.

Hon har varit ordförande i HRF sedan 2014 men suttit i förbundets ledning sedan 2008. Valen till LO:s ledning sker på lördag 18 juni.

– Jag ser fram emot att jobba med dem kongressen väljer. Och Karl-Petter har jag redan ett gott samarbete med. Jag tror det blir ett bra lag.

Berit Müllerström, som förlorade valet till ordförandeposten i Kommunal, föreslås som ersättare till Ingela Edlund som avgår som andre vice ordförande.

– Jag känner mig hedrad över nomineringen. Det är ett stort uppdrag och jag är ödmjuk inför uppgiften. Det är bra om LO-ledningen består av lika många kvinnor som män eftersom arbetsmarknaden ser ut så. Jag brinner för jämställdhetsfrågor och dem kommer jag fortsätta kämpa för, säger Berit Müllerström, i dag enhetschef på Kommunal.

Ingela Edlund:

– Fyra år på LO har gått fort. Det har varit spännande och lärorikt. Roligt och jobbigt. Och jag är glad att jag har haft den här möjligheten. Men nu är det dags att komma hem igen, till förbundet i mitt hjärta; Seko, skriver hon på Facebook.

Karl-Petter Thorwaldsson väntas bli omvald som ordförande i LO för ytterligare en mandatperiod om fyra år. Detsamma gäller avtalssekreterare Torbjörn Johansson som valberedningen vill se kvar på samma post.

LO-KONGRESSEN 2016 – LÄS OCKSÅ

”Apor kan få bättre resultat”

Heta byggnadsdebatter om LO:s kongressrapport

Tio motioner på LO:s kongress

Två glas vin för medlemmarnas pengar

Het debatt om högre löneökningar väntas

Kommunalare bör ta vid efter Baudin i LO-toppen

LO:s framtid ska utredas

Målarna vill förlänga preskriptionstid

Krav på ännu en kvinna i LO:s topp