Zarko Djurovic och Sandra Cristoph. Foto: Johanna Wreder

Allmän visstid, LO:s organisation eller bättre försäkringar. Frågorna är många och intressena går isär när LO-kongressen nu inletts.

LÄS OCKSÅ Enkät: De viktigaste kongressfrågorna enligt ombuden

Trängseln var stor vid registreringen precis innan kongressen inleddes. 400 ombud från 14 olika LO-förbund skulle få ut sina kongresskort.

– Det är ett hedersuppdrag att vara här och få vara med och påverka och föra medlemmarnas talan, säger Zarko Djurovic, kongressombud från IF Metalls avdelning 36 Göteborg.

För honom och hans avdelningskollega Sandra Christoph är det första LO-kongressen och förväntningarna är höga.

– Vi hoppas på många spännande diskussioner och bra beslut förstås säger Sandra Christoph.

Hon brinner lite extra för försäkringsfrågor, medan Zarko Djurovic tycker att en rad motioner som handlar om lag och avtal är det mest spännande.

– Många motioner vill till exempel att LO ska sätta ner foten när det gäller visstidsanställningar. Många vill ha lagändringar men vi är lite mer av åsikten att det är bäst om frågorna regleras i avtal, säger han.

Även Hans Mjövik från Kommunal Skåne är på sin första LO-kongress. Han och kollegan Ulf Hansson säger att jämställdhetsfrågorna är allra viktigast för dem och deras förbund. Men också frågor om den svenska modellen och kollektivavtal engagerar.

– Jag tycker att vi ska bifalla ett antal motioner som styrelsen bara vill besvara. Det gäller till exempel att upplysa om den svenska modellen och vad facket står för. Många vet inte ens vad ett kollektivavtal är idag, säger Ulf Hansson.

Både han och Hans Mjövik planerar att gå upp i talarstolen och tala i frågor som rör kollektivavtalen.

– Jag tycker att man ska kräva kollektivavtal för placeringar i arbetsmarknadsåtgärder. Det kommer jag att  yrka bifall för.

Sirpa Mäkipää från If Metall, är något av en veteran i sammanhanget. Det här är hennes fjärde LO-kongress och hon hoppas att kongressen ska ena LO.

– Det viktigaste nu är LO:s framtid. Jag vill se diskussioner och om vad LO ska göra för att bli en stark organisation där alla förbund är överens. Jag hoppas att vi kan enas under de här dagarna för konflikter mellan förbunden tjänar ingen på, säger hon.

LO:s kongress inleddes vid lunch under fredagen den 17 juni i Stockholm. Totalt 400 ombud ska besluta om drygt 300 motioner och LO:s kongressrapport om full sysselsättning och rättvisa löner. Kongressen pågår över helgen och avslutas på måndag.

LO-KONGRESSEN 2016 – LÄS OCKSÅ

Så många beslut från förra kongressen har blivit verklighet

Därför tog LO:s guldålder slut

Ledare: LO måste lyfta det goda arbetet

Analys: 2017 blir ett ödesår för LO

Krönika: Fin vår för kongressnördar

Samordningsministern: Jämlikt samhälle utvecklas bättre”

LO-basen vill se ökad jämlikhet

Få kolla på kongressen

Hur ska inflytandet fördelas?

LO-basen vill se ökad jämlikhet

Fastighets och Seko kan gå samman

Debatt: Bort med allmän visstid ur las

De föreslås till ny LO-ledning

”Apor kan få bättre resultat”

Heta byggnadsdebatter om LO:s kongressrapport

Tio motioner på LO:s kongress

Två glas vin för medlemmarnas pengar

Het debatt om högre löneökningar väntas

Kommunalare bör ta vid efter Baudin i LO-toppen

LO:s framtid ska utredas

Målarna vill förlänga preskriptionstid

Krav på ännu en kvinna i LO:s topp