Magnus Pettersson, Fastighets ordförande. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Ett nytt storfack kan bildas inom LO. I höst tar Fastighets och Seko beslut om att starta en utredning om att gå samman.

LÄS OCKSÅ Seko och Fastighets kan gå samman

Under våren har förbundsstyrelserna inom Fastighets och Seko genomfört en förstudie om ett samgående. Förbunden har nu bestämt sig för att smida vidare på planerna efter sommaren.

– Båda styrelserna tycker att detta är en strategiskt viktig fråga och är positivt inställda till inriktningen. Efter sommaren kommer vi att ta en diskussion i respektive förbundsstyrelse. Då beslutar vi om vi ska  starta en utredning om samgående, säger Fastighets ordförande Magnus Pettersson till tidningen Fastighetsfolket.

Fastighets har i dag cirka 30 000 medlemmar och Seko 120 000 medlemmar. Om förbunden bestämmer sig för att gå samman måste ett beslut tas på respektive förbunds kongress. Detta sker 2017 för Seko och 2018 för Fastighets.

Redan för tio år sedan var det aktuellt med en sammanslagning men då valde de båda förbunden att istället inleda samarbetet 6F tillsammans med Byggnads, Elektrikerna och Målarna.

Ett samgående skulle, enligt förbundsstyrelserna, ge ett förbund som står starkare ekonomiskt och som kan påverka i större grad och ge medlemmarna ”mer för pengarna”, skriver Fastighetsfolket.

LO-KONGRESSEN 2016 – LÄS OCKSÅ

Debatt: Bort med allmän visstid ur las

De föreslås till ny LO-ledning

”Apor kan få bättre resultat”

Heta byggnadsdebatter om LO:s kongressrapport

Tio motioner på LO:s kongress

Två glas vin för medlemmarnas pengar

Het debatt om högre löneökningar väntas

Kommunalare bör ta vid efter Baudin i LO-toppen

LO:s framtid ska utredas

Målarna vill förlänga preskriptionstid

Krav på ännu en kvinna i LO:s topp