Lisa Bengtsson. Foto: Claudio Bresciani/TT

Mer makt åt medlemmarna. Som ny i Kommunals förbundsledning vill Lisa Bengtsson ge medlemmarna bättre möjligheter att vara delaktiga i facket.

Mindre än ett dygn har gått sedan Lisa Bengtsson, 33, valdes in i Kommunals förbundsledning som tredje vice ordförande. Kongressen pågick till midnatt och trots att hon inte fått mer än några timmars sömn känner hon sig redo att ta sig an uppdraget.

– Det är oerhört hedrande att jag fått det här förtroendet. Eftersom jag varit tydlig med vad jag vill jobba med ser jag det också som att jag fått ett starkt mandat för frågorna jag brinner för.

Det handlar främst om organisering, något hon jobbat mycket med som ombudsman på Kommunals förbundskontor. Hon säger att det inte är samma sak som medlemsvärvning utan att det snarare handlar om att ge medlemmarna verktyg att själva förändra sina villkor.

– De anställda ska själva identifiera vilka frågor som är så viktiga för dem att driva så att de är beredda att organisera sig i facket. Vi ska sedan ge dem den stöd och hjälp de behöver för att driva dem.

Lisa Bengtsson vill också se fler medlemsomröstningar som ett sätt att öka delaktigheten. Hon tycker att medlemmarna ska få ta ställning till vilka frågor Kommunal ska driva både i avtalsrörelser och politiskt inför val.

– Vi har ju modern teknik som gör det möjligt med omröstningar. Det skulle ge ökad legitimitet för facket och öka trycket i frågorna.

En annan viktig fråga blir att jobba mot rasismen, som Lisa Bengtsson tycker ökar i samhället.

– Rasismen vill splittra samhället och ställa medlemmar mot varandra. Vi måste vara tydliga med att vi inte ställer upp på det. Genom att enas på arbetsplatserna lyfter vi istället våra gemensamma intressen.

Trots att hon bara är 33 år, och kanske den yngsta någonsin i Kommunals ledning, har hon en gedigen facklig bakgrund. Hon har jobbat fackligt på heltid sedan hon var 21 år, och började sin bana inom Transport. Hon gick med i facket när hon var 18 år och jobbade på en bensinstation i Uppsala där hon också var med och drog igång den fackliga verksamheten på arbetsplatsen.

Att hon har sin bakgrund i ett annat förbund tror hon kan vara en fördel i Kommunals ledning.

– Jag vet hur det är att jobba i privata företag där det saknas facklig verksamhet och där men börjar ifrågasätta villkoren. Det är en verklighet som fler och fler av Kommunals medlemmar befinner sig i.

Att hon är ung ser hon också som en fördel. Kommunals kongress har beslutet att förbundet måste bli bättre på att representera alla medlemmar på alla nivåer i förbundet när det gäller kön, bakgrund och ålder.

– Vi visar att vi menar allvar när vi låter unga ta plats i ledningen, och att vi är redo för en nystart.

Att förbundet valde två manliga ordförande, Tobias Baudin och Per Holmström, är dock inte särskilt representativt i ett förbund som till allra största del består av kvinnor.

– Det är synd att det blivit så. Det hade varit bättre med tre kvinnor och en man i ledningen, säger Lisa Bengtsson.

Hon tror ändå att ledningen kommer att fungera väl tillsammans och göra ett bra jobb när det handlar om att leda förbundet framåt.

– Det viktigaste framöver är att vi bygger Kommunal starkt underifrån och att medlemmarna verkligen känner att det är de som är Kommunal. Då har vi förutsättningar att få en stark organisation.

LÄS OCKSÅ KOMMUNALS KONGRESS #KOMMUNAL16

”Ni är hjältarna som gör välfärden möjlig”

Nej till sextimmarsdag

”Varje år måste vi öka kvinnors löner snabbare än mäns”

Tobias Baudin: ”Vi kommer värva tillbaka medlemmar som flytt”

Omsorgen ska schyst-märkas

Kommunal kräver fritids även på natten

Revisor granskar för sin revision av Kommunal

Ledare: Baudin måste återupprätta Kommunals förtroende

Tobias Baudin ny ordförande i Kommunal

Veronica Lindholm hoppar av kandidaturen

Enig valberedning föreslår Berit Müllerström som ordförande

Annelie Nordström beviljas inte ansvarsfrihet

Annelie Nordström hyllade ombud i avskedstal

Yngsta ombudet vill se en nystart

Kommunal i fackligt bråk om anställningsskydd

Debatt: Kommunal behöver avskaffa individuella löner

Kommunals ledning vill ha legitimationskrav för uskor

”Vill bli ihågkommen som en vinnare” – Annelie Nordström

Så är de som ledare för Kommunal

Hur kan Kommunal föryngras?

Här är det viktigaste om Kommunals kongress

”Maktombyte som märks” – Liv Beckström

Tina Dahlström hoppar av

Tobias Baudin stänger dörren för LO

Lisa Bengtsson

Ålder: 33.

Aktuell som: Nyvald tredje vice ordförande i Kommunal.

Bakgrund: Ombudsman på förbundskontoret. Tidigare ombudsman på Transport där hon också varit facklig aktiv på alla nivåer.

Erfarenhet av kommunals verksamheter: ”Förutom den fackliga har jag jobbat i stall. Jag var ung och vet inte om det fanns kollektivavtal.”

Bor: På landet i Knivsta utanför Uppsala.

Familj: Man, dotter på fyra månader, pudel, katt och häst.

Det gör mig arg: ”Orättvisor. Våra medlemmar gör världens viktigaste jobb och sliter hårt. De förtjänar bättre villkor på jobbet och ett bättre liv.”

Det är jag stolt över i min fackliga bana: ”Att jag jobbat mycket med organisering och på riktigt gett medlemmar mer inflytande över sin arbetssituation, egenmakt och bättre villkor.”