Foto: Peter Lydén/TT

Sex timmars arbetsdag ska vara heltid ansåg flera ombud och ett stort antal motioner på Kommunals kongress. Debatten blev lång innan förslagen röstades ner.

Det är dags att gå från åtta timmars arbetsdag till sex. Heltid borde inte vara mer än 30 timmar i veckan, ansåg ett antal ombud som talade för en rad motioner på temat på Kommunals kongress.

– Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön är en klok investering, slog Kjell Berg frånavdelning Mellersta Norrland fast, efter att ha konstaterat att det ekonomiska läget är gott för Sverige och att vi har råd med förslaget.

Han fick medhåll av bland andra Tea Pettersson, avdelning Väst, som konstaterade att livspusslet är svårt att få ihop framför allt för ensamstående föräldrar och att ett minskat arbetstidsmått skulle betyda mycket.

Mona Larsson Törnqvist, från avdelning Öst, var dock inte lika övertygad om att sex timmars arbetsdag skulle vara en bra idé.

– Minskad arbetstid är inte det samma som minskade arbetsuppgifter, sa hon och varnade för att arbetsbelastningen kanske ökar om arbetstiden minskar. Risken är stor att arbetsmiljön blir sämre varnade hon.

Hon fick stöd av Bitte Petersen från region Sydost.

– Där jag jobbar har vi inga pauser längre. Vi får hålla oss. Vi hinner inte gå på toaletten, sa hon och konstaterade att hon hade många andra önskningar som stod högre på prioriteringslistan än kortare arbetstid.

Inte heller förbundsstyrelsen stod bakom motionerna om kortare arbetstid. Förbundsstyrelsen konstaterade att det redan fattats beslut både på tidigare kongresser och inom LO om en vision med kortare arbetstid, men att kraven på sex timmars arbetsdag på kort sikt krockar med Kommunals och LO:s beslut att prioritera frågan om att heltid ska vara norm.

I heltidsfrågan ingår också arbetstiden då arbetets organisering ska ses över. Kommunal ska dessutom utreda vilka långsiktiga konsekvenser arbetstidsförkortning får och följa de försök som pågår på olika håll med sex timmars arbetsdag, lovade Anna Spånt Enbuske som var föredragande för förbundsstyrelsen i frågan.

Kongressen nöjde sig med hennes och förbundsstyrelsens svar på motionerna. Det blev därmed inget kongressbeslut om att sex timmarsarbetsdag ska gälla den här gången.

LÄS OCKSÅ KOMMUNALS KONGRESS #KOMMUNAL16

”Varje år måste vi öka kvinnors löner snabbare än mäns”

Tobias Baudin: ”Vi kommer värva tillbaka medlemmar som flytt”

Omsorgen ska schyst-märkas

Kommunal kräver fritids även på natten

Revisor granskar för sin revision av Kommunal

Ledare: Baudin måste återupprätta Kommunals förtroende

Tobias Baudin ny ordförande i Kommunal

Veronica Lindholm hoppar av kandidaturen

Enig valberedning föreslår Berit Müllerström som ordförande

Annelie Nordström beviljas inte ansvarsfrihet

Annelie Nordström hyllade ombud i avskedstal

Yngsta ombudet vill se en nystart

Kommunal i fackligt bråk om anställningsskydd

Debatt: Kommunal behöver avskaffa individuella löner

Kommunals ledning vill ha legitimationskrav för uskor

”Vill bli ihågkommen som en vinnare” – Annelie Nordström

Så är de som ledare för Kommunal

Hur kan Kommunal föryngras?

Här är det viktigaste om Kommunals kongress

”Maktombyte som märks” – Liv Beckström

Tina Dahlström hoppar av

Tobias Baudin stänger dörren för LO