Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Björn Lindgren/TT

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson slog ett slag för jämställda löner när han talade på Kommunals kongress. – Sju av tio av era kvinnliga medlemmar kommer att leva på garantipension. Vi måste ställa krav på politiken. Våra medlemmar ska inte bli fattiga efter ett helt yrkesliv, sa han och peppade ombuden.

På torsdagen fick Kommunals kongress besök av LO:s högste ledare Karl-Petter Thorwaldsson. Han började berätta att morgonen bjöd på en slags tomhet efter fyra år med Tobias Baudin vid sin sida. Thorwaldsson berömde kongressen för sitt val av ny ordförande men underströk också att alla motkandidater till Baudin var mycket kompetenta.

– Håll ihop – alla är lika jävla bra i Kommunal!, sa Thorwaldsson och skämtade om att han borde ha begärt övergångssumma för Baudin, precis som Zlatans gamla klubbar kan göra.

Därefter hyllade han avgående ordförande Annelie Nordström.

– Efter chocken i början av året hade det värsta ni kunnat göra var att släta över det hela men det gjorde ni inte och ni pekade heller inte finger. Ni har varit självkritiska. Och Annelie har gått rakryggad genom denna vår.

Att våren kantats av problem hymlade han inte med, men han pekade också på det historiska löneavtalet för undersköterskor som ger dem 1020 kronor mer i månaden första året.

– Men vi är naturligtvis inte i mål. Vi vet nu vart vi ska och hur det ska gå till. Varje år måste vi öka kvinnors löner snabbare än mäns löner.

LO har som mål att halvera lönegapet mellan män och kvinnor från 12 till 6 procent fram till år 2028.

– Lönen är en frihetsfråga för våra medlemmar. Om man inte får ihop sin ekonomi står vanmakten och knackar på dörren. Kvinnor har mindre makt över sitt jobb och jag tror faktiskt att det har blivit sämre. Är det några som har lärt mig hur man tar ansvar är det väl kvinnor, sa Thorwaldsson och möttes av jubel.

Förutom att verka för heltid som norm och högre löner står även pensioner högst upp på dagordningen för LO som vill verka för att medlemmarna ska ha en genomsnittlig pension på 70 procent av lönen när de slutar arbeta. I dag är den i genomsnitt 58 procent av lönen.

–  Vi har kongress själva i LO om några veckor och då ska vi ta ställning till jämställda löner och full sysselsättning. Nu växer svensk ekonomi näst snabbast i hela Europa. Och vet ni vad, det börjar bli lite brist på arbetskraft. Det går åt rätt håll. 100 000 lediga jobb finns i Sverige. Och många av dessa är LO-jobb.

Därefter bad Thorwaldsson kongressen om ett löfte.

– Kan vi inte lova varandra att vi aldrig kommer teckna ett kollektivavtal som ger mindre pengar till någon från ett annat land. Vi ska inte ha etniska kollektivavtal.

Att borgerliga partier föreslår jobb med lägre ingångslöner skrattade han åt.

– De kommer på ”framtidsyrken” som finns i andra länder. Någon som packar våra varor på Ica. Eller så ska någon öppna dörren i butiken för det är ju så trevligt. Vi har ju haft automatiska dörrar sedan 70-talet. Jag börjar misstänka varför de borgerliga politikerna särskilt värnar om öppna dörrar. De har så jäkla dålig utstrålning så dörrarna öppnar sig aldrig.

LÄS OCKSÅ KOMMUNALS KONGRESS #KOMMUNAL16

Tobias Baudin: ”Vi kommer värva tillbaka medlemmar som flytt”

Omsorgen ska schyst-märkas

Kommunal kräver fritids även på natten

Revisor granskar för sin revision av Kommunal

Ledare: Baudin måste återupprätta Kommunals förtroende

Tobias Baudin ny ordförande i Kommunal

Veronica Lindholm hoppar av kandidaturen

Enig valberedning föreslår Berit Müllerström som ordförande

Annelie Nordström beviljas inte ansvarsfrihet

Annelie Nordström hyllade ombud i avskedstal

Yngsta ombudet vill se en nystart

Kommunal i fackligt bråk om anställningsskydd

Debatt: Kommunal behöver avskaffa individuella löner

Kommunals ledning vill ha legitimationskrav för uskor

”Vill bli ihågkommen som en vinnare” – Annelie Nordström

Så är de som ledare för Kommunal

Hur kan Kommunal föryngras?

Här är det viktigaste om Kommunals kongress

”Maktombyte som märks” – Liv Beckström

Tina Dahlström hoppar av

Tobias Baudin stänger dörren för LO