Tobias Baudin. Foto: Marcus Ericsson/TT

Tobias Baudin har varit Kommunals nya ordförande i tolv timmar när han träffar Arbetet. Nu väntar en ny tid där hans största mål är att förbättra villkoren för en halv miljon medlemmar. Men förhoppningarna är större än så – det politiska landskapet ska förändras.

LÄS OCKSÅ Ledare: Baudin måste återupprätta Kommunals förtroende

LÄS OCKSÅ Tobias Baudin ny ordförande i Kommunal

Kunde du somna efter valet under onsdagen?
Det tog ett tag att varva ned. Det var mycket anspänning. Men jag fick ett par timmars sömn.

Vilka styrkor har Kommunal?
Styrkan är att vi är Nordens största fackförbund. Vi finns överallt i landet, vi har många förtroendevalda med hög kompetens, och vi finns på väldigt många arbetsplatser med arbetsplatsombud. Men jag skulle vilja se att vi får ännu fler arbetsplatsombud. Jag vill också stärka sektionerna som finns lokalt och närmast medlemmarna.

Vilka svagheter har förbundet?
– Efter den här tiden måste man vara ärlig och säga att vi är skadeskjutna på det sättet att vi har tappat mycket av vårt förtroendekapital. Det tar lång tid att bygga upp men nu ser jag en stor möjlighet att göra en omstart för Kommunal och jag är övertygad om att vi kommer att kunna värva tillbaka de medlemmar som vi har tappat.

Vilka är dina styrkor?
Jag är känd för att vara resultatfokuserad, jag har inte minst under mina fyra år i LO-ledningen haft en del saker som jag tagit tag i, en stor pensionsutredning och en välfärdsutredning. Jag är också långsiktig och strategisk. Jag är som opinionsbildare relativt orädd. Vi ska synas och höras ännu mer.

Vad kan du bli bättre på?
Jag är nog ganska otålig också och jag vill att det ska gå undan. Ibland måste jag tänka på att en del saker tar tid.

Vad är det första du ska göra nu?
Fortsätta det arbete som nuvarande ledning har påbörjat, det vill säga se över direktiv och regelverk. Men jag måste också sätta mig in i vad som har gjorts och inte gjorts under de fyra år som jag har stått utanför Kommunal. Vi har också jättemånga avtal som vi ska förhandla nu och jag vill tillsammans med vår avtalssekreterare Lenita Granlund ta hand om de återstående och göra det på bästa sätt.

Är du tuff?
Vi ska ta större plats i samhällsdebatten. Och det är klart att det är viktigt för våra medlemmar att de känner att vi tar kampen före dem varje dag. Jag ska också påvisa att Kommunal är viktigt för hela Sverige. Det är tack vare Kommunals medlemmar som vi har tillväxt i landet. Det är tack vare dem som industriarbetarna kan gå till fabriken, att de kan lämna sina barn på förskolan och inte behöver stanna hemma och ta hand om sin sjuka mamma. Utan Kommunal stannar Sverige.

Vad kan du lära av medlemmarna?
Jättemycket. Och det är därför jag prioriterar väldigt hårt att vara ute på arbetsplatserna. Det är där jag får min energi och de lär mig så mycket om vad som sker på arbetsplatserna som jag sedan kan använda i förhandlingsrummet och när jag möter andra beslutsfattare. De berättar också om hur de har svårt att få livet att gå ihop till exempel på grund av delade turer som är ett helvete för många medlemmar. Delade turer måste bort.

Hur ska ni uppnå målet om heltid som norm?
Nu ska vi fortsätta vårt arbete med SKL. Men många anser också att de inte vill ha heltid för att det är för tuff arbetsmiljö, tyvärr. Heltid betyder också att vi måste öka på bemanningen rejält på medlemmarnas arbetsplatser. Vi måste få ner arbetslösheten, förbättra arbetsförhållanden och få Sverige att fungera och det gör vi genom att satsa på att höja bemanningen på äldreboenden och på förskolor.

Hur snabbt kan man göra det?
– Det är klart att det tar tid. Det är ingen quick fix, samhällsförändring tar tid. Men ta det senaste avtalet. Det är ett historiskt bra avtal med över 1000 kronor som varje undersköterska genererar i avtalsrörelsen. Det är ett rejält kliv framåt men vi kan bli ännu bättre i förhandlingsrummet och i opinionsbildning. Men jag tror att det är fullt möjligt och jag är glad att jag får kongressens mandat att göra det.

Vilken yrkesgrupp står näst på tur efter undersköterskorna?
– Vi får se om vi ska fortsätta med undersköterskorna eller andra och det är givetvis en diskussion vi måste ha inom förbundet och med våra medlemmar. Med SKL har vi ett treårigt avtal och det finns möjlighet att utvärdera detta och se var vi tar avstamp i nästa avtalsrörelse. Men vi har väldigt många avtal kvar på den privata sidan.

Hur ska ni värva medlemmar i små privata företag?
– På äldreboenden ser jag inga svårigheter med det. Vi ska ut till dem och berätta hur vi kan göra skillnad för dem. Men det finns stora utmaningar bland personliga assistenter där man jobbar hemma i brukarens hem. Där finns ingen enkel lösning, men till exempel kan sociala medier ha en bidragande roll till att vi når fler.

Är bemanningen på bristningsgränsen inom välfärden?
Det finns flera faktorer som pekar på att det är en alltför slimmad bemanning. Dels de som vi möter som berättar om hur de går på knäna, dels att 140 000 människor har gått ner i arbetstid eller sluta jobba för att man inte känner att de får rätt vård för sina föräldrar. Vi får anhörigvård i Sverige och det håller inte. Och om vi ökar bemanningen så kommer också sjukskrivningarna minska.

Kommunal ska inrätta en central ungdomskommitté. Hur kan unga bidra till att utveckla förbundet?
– Unga är vår framtid men också vår nutid. Därför tror jag det är bra med ungdomskommittéer. Men vi måste också få in unga i de beslutande rummen, i sektionsstyrelser, avdelningsstyrelser och förbundsstyrelser. Vi ska vara en modern fackförening i tiden. Och för att fatta de kloka besluten måste vi ha en blandning i styrelserummen och jag vill göra allt jag kan för att skapa mer mångfald.

Vad gör dig arg?
– Orättvisor. Ojämlikheter. När jag ser att människor inte har samma möjligheter att klara sitt arbetsliv och vardagsliv.

Vad gör dig glad?
Det är jag framförallt när jag har suttit i förhandlingsrummen och lyckats med något som jag vet kommer få direkt effekt på medlemmarna. Det är därför jag med glädje går in med 100 procent i detta uppdrag. Vi påverkar en halv miljon välfärdsarbetare. När de går på affären och öppnar plånböckerna, hur mycket pengar de har där är det som vi påverkar.

Hur ser du på övriga ledningen?
– Jag tror vi kompletterar varandra jättebra och jag tror att vi kan göra den omstart som behövs.

Rivalerna till ordförandeposten, sparkar du dem?
Nä. Jag tackade Berit för att vara en schysst motkandidat och nu ska jag gå in i Kommunal och lära mig strukturerna. Men det är klart att det inte kommer att vara business as usual, jag kommer att titta på organisationen och se till så att vi inte gör om samma misstag.

Du vill minska vinster i välfärden – hur då?
De vinster som skapas i välfärden ska inte gå till skatteparadis och riskkapitalister, de ska gå till höjda löner för våra medlemmar. Jag kommer att ligga på den här regeringen och se till att de fortsätter driva frågan och får igenom ett beslut i riksdagen.

Om du ska recensera regeringen hittills, vad blir resultatet?
Det är klart att det har varit en tuff tid. De har gjort en del, höjd a-kassa, borttagen stupstock och 10 miljarder till välfärden är en bra start. Det är viktigt att de fortsätter. Facklig-politisk samverkan har vi bara av ett skäl och det är att det ska gynna våra medlemmar.

Är du oroad över det politiska landskapet i Sverige?
För mig är det viktigt att vi får en stabil regering men vårt yttersta mål är att vi ska ha en socialdemokratiskt ledd regering. Nu är det ett tufft parlamentariskt läge och det är klart om Socialdemokraterna och regeringen haft ett större stöd i riksdagen hade man kunnat göra mer.

Vad gör dig stressad?
När det är 2016 och vi fortfarande har deltid som norm på arbetsmarknaden.

Hur fredagsmyser du?
Med familjen, tacos eller kyckling och en godispåse och lägga sig i soffan framför tv:n.

Vilken är din senaste bok?
– Kära ledare – min flykt från Nordkorea. Det är absolut inget som jag läst som inspiration utan som ett avskräckande exempel om varför vi behöver demokrati.

Hur är ditt förhållande till alkohol?
Väldigt sparsamt och kopplat till helgerna i så fall.

Hur ser du på den nya alkoholpolicyn inom Kommunal?
– 
Det är helt rätt att strama upp den. Jag är fostrad i Kommunal Norrbotten av att man aldrig bjuder på alkohol.

LÄS OCKSÅ KOMMUNALS KONGRESS #KOMMUNAL16

Omsorgen ska schyst-märkas

Kommunal kräver fritids även på natten

Revisor granskar för sin revision av Kommunal

Ledare: Baudin måste återupprätta Kommunals förtroende

Tobias Baudin ny ordförande i Kommunal

Veronica Lindholm hoppar av kandidaturen

Enig valberedning föreslår Berit Müllerström som ordförande

Annelie Nordström beviljas inte ansvarsfrihet

Annelie Nordström hyllade ombud i avskedstal

Yngsta ombudet vill se en nystart

Kommunal i fackligt bråk om anställningsskydd

Debatt: Kommunal behöver avskaffa individuella löner

Kommunals ledning vill ha legitimationskrav för uskor

”Vill bli ihågkommen som en vinnare” – Annelie Nordström

Så är de som ledare för Kommunal

Hur kan Kommunal föryngras?

Här är det viktigaste om Kommunals kongress

”Maktombyte som märks” – Liv Beckström

Tina Dahlström hoppar av

Tobias Baudin stänger dörren för LO