Coronaåret 2020

Arbetsåret 2020 liknar inget annat. Många varslades när coronapandemin bröt ut. Andra slet dubbelt. I Arbetet har de berättat om hur vardagen förändrats. Nu är de tillbaka för att summera Coronaåret 2020.

Daglig verksamhet på ett kafé, zumba och disko är några av de aktiviteter som brukade fylla Ida Forsmans dagar. Nu har hon varit isolerad med sina föräldrar hemma i villan i Svärdsjö sedan mars.

– Hon tycker det här är skit rent ut sagt, hon är ju van att var ute och träffa kompisar, säger hennes pappa Anders Forsman om 25-åriga dottern, som har Downs syndrom.

Bland annat infektionskänslighet gör att hon är i riskgrupp för Corona. 

Oron för Idas hälsa fick Anders Forsman att mejla Socialdepartementet i maj och avsluta med orden ”Ta tag i detta NU!”.

Han önskade stöd för människor som, liksom han själv, inte vågade gå till jobbet av hänsyn till smittkänsliga familjemedlemmar.

Som Arbetet tidigare berättat sa han till sist upp sig från sitt tillsvidarejobb i en vapenbutik, trots att inget stödsystem var på plats.

– Drar jag hem smittan till henne är det ju game over, konstaterade han.

Nu arbetar Anders Forsman som vaktmästare på en kyrkogård nära hemmet. Vikariatet varar till sista april, sedan vet inte 62-åringen hur det blir.

Han hoppas att det snart kommer ett vaccin och att det först ges till extra smittkänsliga personer.

– Ida är ju riskgrupp så förhoppningsvis blir hon bland de första som får vaccin och då kan man alltid hoppas att vi som anhöriga inkluderas i det också.

Besvikelsen mot hur samhället hanterat pandemin är stor.

– Från myndighets- och politikerhåll har man misslyckats fullständigt. De har ju ingen plan, med all respekt för att det är ett nytt virus tycker jag ändå att de har misslyckats.

Coronaåret 2020 – alla delar