Coronaåret 2020

Arbetsåret 2020 liknar inget annat. Många varslades när coronapandemin bröt ut. Andra slet dubbelt. I Arbetet har de berättat om hur vardagen förändrats. Nu är de tillbaka för att summera Coronaåret 2020.

Christofer Molander Kroon, 28 år, från Malmö jobbade som cateringvärd till havs, när varslet kom. Han hade då jobbat på Stena Line i fem år.

Hur var arbetsåret 2020?
– Det har inte varit ett särskilt kul år, det är väldigt många som blivit utsatta på grund av detta. Jag fick förlängt arbete under sommaren på fartyget men slutade i augusti Sedan dess har jag inte lyckats hitta något nytt jobb. Jag letar i alla branscher. Genom trygghetsfonden har jag fått ett truckkort betalt.

Hur tror du 2021 blir?
– Jag ser ändå relativt hoppfullt på framtiden, för det finns vissa företag som inte har permitterat och sagt upp. Just nu så väntar jag på svar från nåt som verkar lovande, ett jobb som bilmekaniker.

Tror du att du kommer komma tillbaka till sjöss i framtiden?
– Det beror på omständigheterna. Hur arbetsplatsen och verksamheten ser ut. Jag har företrädesrätt till återanställning, men jag ligger ganska långt ner på den listan, så jag förväntar mig inte att de kommer ringa mig.

Har du någon kontakt med dina gamla kollegor?
– Jo, några stycken har jag kontakt med fortfarande. Det var många av dem jag jobbade med som också blev av med jobbet. Man får som sagt leta vidare.

Coronaåret 2020 – alla delar