Coronaåret 2020

Arbetsåret 2020 liknar inget annat. Många varslades när coronapandemin bröt ut. Andra slet dubbelt. I Arbetet har de berättat om hur vardagen förändrats. Nu är de tillbaka för att summera Coronaåret 2020.

”Jag är fortfarande permitterad på 60 procent. När regeringen kom med sitt beslut om att förlänga korttidspermitteringarna, var det en lättnad. Jag jobbar i en bransch där det inte finns någon ljusning just nu. Efterfrågan är minimal och nu stänger Europa ner igen.

Jag märker att arbetsmarknaden är tuff, jag kollar ju lite och märker att det är extremt många som söker tjänster nu, oavsett bransch. Skulle vi inte haft permitteringarna skulle vi ha en drös till med arbetslösa, nu blir det kanske en utspridning i alla fall.

Jag är ganska relaxed i situationen, men jag har ju en inkomst. Jag lever alltid här och nu och nu tar jag tillvara på den extra tid jag får. Jag tillbringar mer tid med mina barn. Jag har tagit tag i mina måsten. När man äntligen fått den extra tid man ber om, när man är inne i ekorrhjulet, gäller det att ta tillvara på de timmarna.

Så jag har renoverat mina barns rum, vilket legat över mig i år, att jag är en dålig mamma som inte gör det. Sådant blir ju annars en stressfaktor, för att man är stressad i andra situationer. När det väl drar igång kommer jag ju ha för mycket igen.

Jag är mentalt förberedd på att vi får leva med covid 2021 också. Man ska nog inte förvänta sig att vaccinet löser allt direkt. Ska ett helt jordklot ha vaccin är det ganska många. Sedan tror jag aldrig det kommer att bli som det var. Vardagen kommer se annorlunda ut i framtiden.”

Coronaåret 2020 – alla delar