#Coronaåret2020

Arbetsåret 2020 liknar inget annat. Många varslades när coronapandemin bröt ut. Andra slet dubbelt. I Arbetet har de berättat om hur vardagen förändrats. Nu är de tillbaka för att summera Coronaåret 2020.

”Tänk om min huvudvärk blir Börjes död?”

Så inleddes Arbetets granskning från april i år om bussförarnas situation under coronapandemin. Den visade att ingen annan yrkesgrupp vände sig lika flitigt till Arbetsmiljöverket med krav på skydd mot smittan under andra halvan av mars. 

Ett av de skyddsombud som larmade till Arbetsmiljöverket är Elisabeth Nygren i Söderhamn.

Hennes man Börje Nygren är levertransplanterad och har diabetes. Han tillhör en riskgrupp som inte ska jobba på grund av smittorisken. 

I dag mår både Elisabeth Nygren och hennes man bra. 

Hur var 2020? 
– Vår arbetsgivare plockade bort kontanthanteringen på bussarna och vi har haft framdörrarna stängda. De ville sätta in plexiglas i stället för stängda framdörrar men där sa Arbetsmiljöverket ifrån. Så det blev bra.

Hur mår din man Börje nu? Jobbar han? 
– Han håller sig hemma. Han har fått så kallad riskgruppsersättning. Men nu är de första ersättningsdagarna man har rätt till slut. Han funderade först på att börja jobba igen, men det var precis när coronan började öka på nytt. Så nu funderar han på att vara hemma längre. 

Efter intervjun kom också beskedet att ersättningen för riskgrupper förlängs till årsskiftet.

Vad tror eller hoppas du på inför 2021? 
– Att samarbetet kring säkerhetsfrågor ska fortsätta. Att lyhördheten ska vara fortsatt god. Det tycker jag är väldigt viktigt. 

Coronaåret 2020 – alla delar