Coronaåret 2020

Arbetsåret 2020 liknar inget annat. Många varslades när coronapandemin bröt ut. Andra slet dubbelt. I Arbetet har de berättat om hur vardagen förändrats. Nu är de tillbaka för att summera Coronaåret 2020.

”Vår väg in i i livet i Sverige började jättesvårt. Men vi bytte advokat, och fick en som kan mycket om den politiska situationen i Turkiet. Den 19 oktober vann vi i domstolen, och nu har vi uppehållstillstånd.

Det innebär att vi kan studera, arbeta, öppna fullständiga bankkonton, skriva in oss på Arbetsförmedlingen, söka barnbidrag och resa under samma förhållanden som andra. 

Restaurangjobb finns nästan inte, från april till och med oktober har jag arbetat i ett städföretag. Nu ska jag börja i etableringssystemet.

Jag vill läsa svenska under ett år, sedan söka praktik på bibliotek eller arkiv, för allra helst vill jag ju ha en tillsvidareanställning inom mitt yrke. 

Min fru fortsätter på tremånaderskontrakt inom förskolan. Vår dotter Melik går i ettan. Vi har flyttat och lämnat Rosengård, området är tryggt och säkert och nu kan vi promenera till skolan.

Melik är duktig och glad nu, kan läsa och skriva. 2021 ska bli bättre. Vi ser på framtiden med hopp och ska kämpa mer för att etablera oss i Sverige.”

Coronaåret 2020 – alla delar