Coronaåret 2020

Arbetsåret 2020 liknar inget annat. Många varslades när coronapandemin bröt ut. Andra slet dubbelt. I Arbetet har de berättat om hur vardagen förändrats. Nu är de tillbaka för att summera Coronaåret 2020.

Cecilie Løken Hesselberg brukade turnera världen runt för att spela flöjt på stora scener som Carnegie Hall och Berlin Filharmonie.

Men när konserthus och gränser stängde ned för att hejda spridningen av covid-19 försvann alla uppdrag som var bokade fram till februari 2021, vilket Arbetet berättade i mars.

Enligt Cecilie Løken Hesselbergs kontrakt utgick ingen ersättning vid force majeure, alltså om yttre omständigheter stoppar konserterna. 

Under hösten har hon jobbat totalt tolv dagar som musiker. 

För att klara ekonomin tog hon vikariat som musiklärare och jobbade som personlig assistent.

– Jag brände ut mig helt. Det fungerade inte för min son heller och dessutom var lönen en fjärdedel av vad jag brukar tjäna, säger Cecilie Løken Hesselberg.

Hon tog istället ett vikariat på 60 procent som musiklärare på en skola för elever med särskilda behov, men det var inte heller hållbart.

– Det gick inte att kombinera med att vara musiker på världsnivå. Jag blev helt slut av det för det är så krävande att vara lärare åt barn med specialbehov så jag bara jobbade och sov, jag kunde aldrig öva eller göra något annat. 

I somras hyrde Løken Hesselberg ut sitt hus och levde i en kappsäck.

Nu har hon sagt upp sig från lärarjobbet och lever på sparpengarna från i somras samt på att hyra ut en stuga i fjällen och en stuga på tomten till sitt bostadshus.

Hon kan inte få a-kassa utan att lägga ned sitt företag.

– Men jag får en del jobb ibland så jag kan inte lägga ned företaget. Så jag har inte fått ett öre i ersättning. Systemet har visat sig ha lite brister på det sättet – jag vet att för vissa andra a-kassor har man kunna frysa företaget och sedan aktivera det om man får in jobb, men för Unionen har jag inte fått göra det, säger Cecilie Løken Hesselberg.

Hur nästa år blir för henne har hon ingen aning om.

– Men jag hoppas att corona får ett slut så att jag kan arbeta igen nästa år. 

Coronaåret 2020 – alla delar