Krögaren: ”Hade varit enklare med total lock-down”
En heltidsanställd av fyra är kvar efter ett halvårs pandemi. Krögaren Patrick Murray säger att det hade varit enklare att hantera en riktig nedstängning av samhället.
Coronaåret 2020
Arbetsåret 2020 liknar inget annat. Många varslades när coronapandemin bröt ut. Andra slet dubbelt. I Arbetet har de berättat om hur vardagen förändrats. Nu är de tillbaka för att summera Coronaåret 2020.
Lunchöppet gav han upp redan innan sommaren, gästerna var för få. Som värst var det i våras, under juli och augusti steg antalet gäster för att sedan åter minska kraftigt under hösten.
– Jag är till hundra procent beroende av myndigheternas allmosor, det är enda sättet att överleva, säger Patrick Murray som driver krogen och restaurangen Babajan på Södermalm i Stockholm.
Statens stöd kommer i olika former och med olika villkor. Under våren fick han omställningsstöd, men inte under sommarmånaderna. Ett krav var att omsättningen skulle ha halverats jämfört med 2019.
– Förra året hade jag semester, det har jag ju inte haft i år, säger Patrick Murray.
När restaurangen inte hade sommarstängt som den brukar minskade inte omsättningen riktigt med hälften.
– Det hade varit väldigt mycket enklare för butiks- och restaurangägare med en total lock-down så att betalningsansvaret hade hamnat på försäkringsbolagen, säger Patrick Murray om hur de nu fått hanka sig fram.
När Arbetet intervjuade honom den 19 mars hade omsättningen gått ner med ungefär 90 procent sedan sista helgen i februari.
Alla anställda var varslade. Senare blev de i stället permitterade. I november är bara en av fyra tidigare heltidsanställda kvar.
En stor fast kostnad är hyran, den ligger på 70 000 kronor i månaden för Babajans lokaler och har ökat kraftig genom åren.
– Jag har haft Babajan i 23 år och jag har aldrig haft det så här dåligt. Det var inget som började med corona, det började med hyreshöjningarna, säger Patrick Murray.
Han säger att de kostnaderna i kombination med hård konkurrens redan tidigare gjorde det svårt för mindre krögare att klara sig.
– Det är mer och mer kedjor på attraktiva adresser.
När Arbetet intervjuar Patrick Murray i november har stoppet för alkoholförsäljning efter klockan 22 nyligen presenterats. Han förstår tanken, men konstaterar att det blir ytterligare ett hårt slag mot verksamheten.
– Jag vet inte om jag vågar vara så jätteoptimistisk. Jag har inget val, jag får bara kämpa på. Hoppas att hyresvärdarna ser över hyressättningen, säger han inför 2021.
Han säger att många krögare har satsat personliga tillgångar och tagit lån för att skaffa lokaler som nu är svåra att överlåta samtidigt som pengarna inte kommer in som vanligt.
Patrick Murray önskar att trygghetssystem så som a-kassa i högre grad skulle gälla även företagare.