Sharan Burrow: ”Den globala modellen har gått sönder”
Ett recept för katastrof. Vi kan vara på väg mot civilisationens sammanbrott. En av gästerna på LO:s kongress, Sharan Burrow, ser inte särskilt ljust på framtiden.
Då LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson presenterar henne liknar han Sharan Burrow vid en rockstjärna. Fackvärldens AC/DC säger han och syftar på att hon, precis som rockbandet, kommer från Australien.
Hennes jobb, som generalsekreterare i världsfacket IFS, är att få politikerna och affärsmännen på världsekonomiskt forum i Davos att lyssna på facket. Hon lobbar också för löntagarorganisationerna under G20-möten och i träffar med Världsbanken och Internationella valutafonden (IMF).
Just nu finns det stora utmaningar för facket i värld där ekonomin stramats åt och inkomstklyftorna ökar.
– Det är ett recept för katastrof, säger Sharan Barrow i en intervju med Arbetet strax innan hon talar inför LO-kongressen
– Det är ingen tillfällighet att den globala ekonomin stagnerar. Endast 60 procent av världens arbetare jobbar inom den formella ekonomin. Resten, 40 procent, jobbar inom den informella ekonomin och saknar minimilöner och sociala skyddsnät.
– Det är ett misslyckande. I en värld där det finns 45 miljoner slavar – där är något väldigt fel, fortsätter hon.
Den sammanställning som hennes egen organisation gjort visar att demokratiska rättigheter krymper och attackerna mot löntagarrepresentanter ökar.
– Konflikterna blir fler och militärutgifterna är nu är de högsta sedan andra världskriget och en rasism växer i många länder. Den globala modellen har gått sönder, säger Sharan Burrow.
Hon efterlyser en ”Global deal” för annars så kommer de ”sociala spänningarna idag att framstå som små jämfört morgondagens konflikter”.
Världsfacket har ställt sig bakom statsminister Stefan Löfven försök att göra en ”Global deal” som är ett sätt att försöka skapa en svenskliknande förhandlingsmodell – där företag, fack och stater – når breda globala överenskommelser om arbetsmarknaden.
Företagen ska få trygga produktionsförhållanden och gå med på att fackens medlemmar får socialtrygghet och inkomstklyftorna minskar, vilket ska minska spänningarna inom världens länder.
– En global uppgörelse är mycket viktigt eftersom alternativet är civilisationens sammanbrott där demokratiska stater kommer att kollapsa.
I flera tal under dagen så tog Sharan Burrow upp arbetsvillkoren i Qatar. Landet som ska arrangera fotbolls-VM 2022 är helt beroende av utländsk arbetskraft. Kring 7 000 byggarbetare bedöms att omkomma i olyckar i konstruktionen av arenor och hotell inför fotbolls-VM.
Amnesty, ILO och globala byggfacket BWI och Svenskafotbollförbundet är några organisationer som kritiserat de slavliknande villkoren som gästarbetarna i landet jobbar under. Röster om att bojkotta fotbolls-VM i Qatar har höjts på flera håll.
Sharan Burrow säger att IFS ännu inte ställer sig bakom en bojkott.
– Det är inte aktuellt ännu. Men om det inte ändrar sig kan vi ompröva vårt beslut, säger Sharan Burrow.
LÄS OCKSÅ
Ekonomiskt stöd till S – ickefråga för LO:s styrelse
SSU vill skrota allmän visstid
LO-basen: Vi måste kämpa mot politiskt våld
Demonstrationer mot TTIP utanför LO-kongressen
Viktigaste kongressfrågan enligt ombuden
Så många beslut från förra kongressen har blivit verklighet
Därför tog LO:s guldålder slut
Ledare: LO måste lyfta det goda arbetet
Analys: 2017 blir ett ödesår för LO
Krönika: Fin vår för kongressnördar
Samordningsministern: Jämlikt samhälle utvecklas bättre”
LO-basen vill se ökad jämlikhet
LO-basen vill se ökad jämlikhet
Fastighets och Seko kan gå samman
Debatt: Bort med allmän visstid ur las
De föreslås till ny LO-ledning
Heta byggnadsdebatter om LO:s kongressrapport
Två glas vin för medlemmarnas pengar
Het debatt om högre löneökningar väntas
Kommunalare bör ta vid efter Baudin i LO-toppen