Krögaren: ”Vet inte om vi kommer att kunna ha öppet”
Permitteringar räckte inte – nu gör två och en halv person samma jobb som sex personer gjorde före corona på Ulrika Forssells restaurang i Göteborg. Med de nya restriktionerna ser framtiden väldigt osäker ut.
Coronaåret 2020
Arbetsåret 2020 liknar inget annat. Många varslades när coronapandemin bröt ut. Andra slet dubbelt. I Arbetet har de berättat om hur vardagen förändrats. Nu är de tillbaka för att summera Coronaåret 2020.
– Lagom till sommaren valde en av kockarna att byta arbetsplats. Då hade jag redan permitterat en del ur personalen och tyvärr fick diskaren gå, berättar Ulrika Forssell som äger en restaurang som i våras hade fem anställda utöver henne själv.
När Arbetet pratade med Ulrika Forsell i våras kämpade hon för att slippa säga upp personal.
– Vi höll sommarstängt en vecka längre än vi brukar. Nu har vi tyvärr fått säga upp en till och en är permitterad på halvtid. Så vi är två och en halv i stället för sex personal som arbetar.
Restaurangen som vanligtvis har omkring 300 lunchgäster på en dag hade i stället omkring 70 gäster i våras.
Dessutom var catering en stor del av verksamheten och det har nästan stannat av helt i och med pandemin.
Efter sommaren gick restaurangbesöken upp igen och i september och oktober hade de omkring 70 procents beläggning.
När smittspridningen ökade minskade kunderna igen och veckan innan beskedet om de nya restriktionerna med max åtta personer vid allmänna sammankomster var beläggningen nere på 30 procent.
– Nu vet vi inte hur vi kommer att påverkas av de nya restriktionerna. Men går beläggningen ner till 15 procent vet jag inte om vi kommer att kunna fortsätta ha öppet, säger Ulrika Forsell.
I maj har hon drivit företaget Gaffelkonst i 19 år och hon vill gärna att verksamheten ska överleva pandemin.
– Det känns riktigt, riktigt surt. Man håller i och håller i och erbjuder fortfarande samma utbud. Men det går inte att hålla i det om man ska stå och jobba själv. Så som det är nu vet vi inte om vi kommer kunna ha öppet ens.
Hon uppskattar att det går att hålla verksamheten flytande i två till tre månader utan gäster, sedan finns det inga pengar kvar.
– Jag har en gång tidigare pytsat in privata pengar, vid finanskrisen, jag vet inte om jag är beredd att göra det igen, vet inte ens om jag får.
Om hon behöver låna finns flera frågetecken kring hur lång tid det handlar det om innan det vänder och hon kan börja betala tillbaka.
– Jag räknar på krisplanen i dagsläget. Hur länge kan vi hålla ut, när måste det vända för att inte gå i konkurs? Jag är jäkligt envis så jag tänker inte gå i konkurs om jag kan undvika det.
Vad gäller arbetsmiljön har Ulrika Forssell och personalen kontinuerliga diskussioner om hur de ska effektivisera arbetet så att arbetsbelastningen inte blir för hög trots att de är färre som jobbar.
– Vi har jobbat i okej tempo, inte för mycket extra påfrestning. Vi är ett himla gott gäng och det är tur det. Vi går till löparspåret ihop till exempel. Vi skulle haft AW på fredag, men vi kanske gör kaffedrinkar och kör utomhus i stället – vi försöker göra roliga grejer tillsammans, det är lätt att bli depp men vi försöker också hålla hoppet uppe och peppa varandra.