Kommunal har börjat släppa siffror på hur många personer som vill lämna förbundet. Två tredjedelar av förra årets ökning på 7 700 medlemmar riskerar att suddas ut bara av de som under den senaste veckan sökt utträde.

Men de 5 000 som är på väg bort har ännu inte lämnat förbundet, eftersom uppsägningstiden är tre månader sedan den sista avgiften är betald. Först i mitten av april vet vi exakt hur många som fullföljer sin utträdesansökan.

De medlemmar som nu begärt utträde lämnar förbundet just innan nuvarande avtal löper ut den sista april, samtidigt som Kommunals förhandlingar om nya löner är inne i sitt mest intensiva skede.

Turbulensen i kommunal har lett till ökad förfrågan om inträde i andra förbund, men det kan vara svårt att hitta en ny facklig hemvist. Endast det förbund som sluter avtal kan företräda medlemmarna fullt ut på en arbetsplats. Är man medlem i något annat förbund än det avtalsbärande kan enbart begränsad hjälp fås.

Ett par TCO-förbund har fått många förfrågningar från kommunalare som vill byta förbund. Tjänstemannaförbundet Vision är ett av dem.

– Vi rekommenderar dem i första hand dem att stanna kvar om de tillhör Kommunals avtalsområde, säger presschef Nina Odermalm Schei.

– Vi nekar självklart ingen som verkligen vill bli medlem, men är ärliga med vad vi kan erbjuda och säger att vi inte kan erbjuda alla service fullt ut.

Även Vårdförbundet inom TCO har fått ett hundratal förfrågningar från undersköterskor i Kommunal som nu vill byta förbund.

– Tyvärr är vi inte rätt förbund för undersköterskor. Vi kan inte hjälpa dem, säger Therese Alsing, Vårdförbundet direkt, till tidningen Vårdfokus.

Förbundet organiserar sjuksköterskor, barnmorskor och ett par andra grupper.

LÄS OCKSÅ:

Wallströms bostad är knuten till hennes tjänst

Tre av fyra i LO-toppen fick hyreskontrakt

Annelie Nordström sitter kvar

Byggnads: Kommunal gav bort lägenheterna

Hyresnämnden: Går att avtala bort besittningsskyddet

Kommunal fixade lägenheter åt toppar

Margot Wallström: Kommunal ljög för mig

Ledare: Kommunals självförvållande förtroenderas

Bergström lämnar Kommunal

”Alla papper måste upp på bordet”

Kommunal: ”Stanna hos oss!”

Kommunal stoppar krogshower efter avslöjanden