Kommunals ordförande Annelie Nordström. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kommunal har inte ljugit för utrikesminister Margot Wallström om den lägenhet hon hyr av Kommunal. -Hon måste ha missförstått, säger förbundets ordförande Annelie Nordström på en presskonferens på fredagseftermiddagen. Annelie Nordström sitter också kvar som ordförande.

– Den lägenhet som Margot Wallström hyr är en lägenhet som används för tillfällig uthyrning, kortare eller längre, sa Annelie Nordström  på Kommunals presskonferens på fredagskvällen.
– Margot har fått beskedet av Kommunal att hon inte går före i bostadskön genom att hyra den. Och den informationen är korrekt.

Annelie Nordström hänvisade till den policy för uthyrning av Kommunals lägenheter som förbundsstyrelsen har fastställt. Enligt policyn är målet att 50 procent av beståndet ska stå till förfogande för Kommunals medarbetare, medan 50 procent ska hyras ut på den öppna marknaden.
– I dag bebos bara 35 procent av personer som arbetar åt Kommunal. Eftersom fördelningen är sådan lämnar vi för närvarande inga lägenheter till bostadsförmedlingen.

Annelie Nordström mötte journalister vid en kort presskonferens på fredagskvällen. Om hon i går, torsdag, medgav en rad brister – i kontrollen av förbundets restaurang- och konferensverksamhet, i representation och alkoholpolicy – framstod hon på fredagen som stridslysten, och hon gick till motoffensiv mot kritiken av hur Kommunal hanterar sitt lägenhetsbestånd.

Som vilken privat fastighetsägare som helst är Kommunal fritt att hyra ut till vem man vill, betonade Nordström. Att utrikesministern finns bland hyresgästerna är ingenting konstigt, ”de flesta fastighetsägare vill väl ha skötsamma hyresgäster”.

Att det skulle kunna ses som en muta att en intresseorganisation som Kommunal hyr ut en bostad åt en minister avfärdade hon:
– Jag kan inte se vad Kommunal skulle ha att vinna på att hyra ut till utrikesministern.

På en punkt medgav dock Annelie Nordström att hon är besvärad. Nämligen att hyresgäster i en del fall försöker använda förbundets lägenheter för att byta till sig andra attraktiva lägenheter, som senare kan komma att ombildas till bostadsrätter. S-politikern Anders Johansson i Sigtuna är ett exempel på detta, enligt Aftonbladet.

På frågan om hon tänker avgå svarar Annelie Nordström:
–Jag valdes av kongressen 2013. I maj 2016 är det kongress igen. I det här läget har jag ett ansvar att reda ut och rätta till saker som har blivit fel.
–Om jag sitter kvar efter kongressen i maj? Det får kongressen avgöra.

Byggnads: Kommunal gav bort lägenheterna

Hyresnämnden: Går att avtala bort besittningsskyddet

Kommunal fixade lägenheter åt toppar

Margot Wallström: Kommunal ljög för mig

Ledare: Kommunals självförvållande förtroenderas

Bergström lämnar Kommunal

”Alla papper måste upp på bordet”

Kommunal: ”Stanna hos oss!”

Kommunal stoppar krogshower efter avslöjanden