Foto: Mats Andersson/TT

Kommunal har på eget initiativ förmedlat lägenheter till arbetarrörelsens toppar i bolaget Polstjärnan som ägs gemensamt tillsammans med Byggnads. Det säger Byggnads fastighetschef Göran Tinglöv.

LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin och Sigtunas förra kommunalråd Anders Johansson bor båda i Stockholms innerstad i lägenheter som de har fått via fastighetsbolaget Polstjärnan. Bolaget ägs gemensamt av fackförbunden Kommunal och Byggnads.

– Tobias Baudins lägenhet har Kommunal förmedlat till honom, inte Byggnads, säger Göran Tinglöv som är fastighetschef på Byggnads.

Och Anders Johansson?
– Kommunal. Det är inte heller något som Byggnads har lagt sig i.

Enligt flera medier har även utrikesminister Margot Wallström fått en lägenhet i en av Kommunals fastigheter.

Enligt Göran Tinglöv finns en strikt uppdelning när Kommunal och Byggnads fördelar lägenheterna i Polstjärnans fastigheter. Totalt handlar det om ett bestånd på cirka 170 lägenheter. Fackförbunden får varannan ledig lägenhet att fördela.

– När Kommunal har fått sin lägenhet så är det upp till dem vem dem ger den till. Det lägger vi oss inte i, upprepar Göran Tinglöv.

Enligt Göran Tinglöv har Byggnads – i de lägenheter som förbundet har fått sig tilldelade – inte hyrt ut till några ministrar, fackliga toppar eller andra personer i ledande ställning inom arbetarrörelsen.

– Vi har vi inga ministrar eller några andra ur liknande kategorier. Det kan jag säga med 99 procents säkerhet.

Enligt Dagens Nyheter ska socialförsäkringsminister Annika Strandhäll ha kvar en hyresrätt i en fastighet som ägs av Vision där hon tidigare var ordförande. Samtidigt äger hon en villa i Stockholms skärgård.

Vid klockan 16 på fredagseftermiddagen ska Kommunal komma med ett uttalande som följd av de avslöjande artiklarna.

LÄS OCKSÅ:

Hyresnämnden: Går att avtala bort besittningsskyddet

Kommunal fixade lägenheter åt toppar

Margot Wallström: Kommunal ljög för mig

Ledare: Kommunals självförvållande förtroenderas

Bergström lämnar Kommunal

”Alla papper måste upp på bordet”

Kommunal: ”Stanna hos oss!”

Kommunal stoppar krogshower efter avslöjanden