Anders Bergström och Annelie Nordström på Kommunals presskonferens Foto: Carl von Scheele

Förbundskassör Anders Bergström lämnar Kommunal med omedelbar verkan och avgår även som ordförande i handelsbolaget Lyran.

Anders Bergström lämnar uppdraget som förbundskassör och tredje vice ordförande i Kommunal och andra uppdrag som är knutna till denna position efter Aftonbladets granskning av förbundets konferens- och restaurangverksamhet.

– Jag har kommit fram till en punkt där jag anser att jag är mer till skada än till nytta för medlemmarna, säger han på den pressträff som förbundet snabbt kallade till.

Anders Bergström uppger som avgörande skäl till reträtten att han ljugit för Aftonbladet om representation vid en Londonresa.

– Jag beklagar djupt det som skett. Det är hans förtjänst att förbundet har så stark ekonomi idag, säger Annelie Nordström, ordförande i Kommunal.

Anders Bergström kommer att få ett avgångsvederlag. Riktlinjerna är 70 procent av lönen under 1 års tid.
Nu kommer en grupp i förbundsstyrelsen inleda förhandlingar med honom om det exakta innehållet i avgångsersättningen.
Annelie Nordström säger att hon kan sitta kvar som ordförande:
– Jag har förtroende bland tillräckligt många medlemmar och jag har de förtroendevaldas förtroende, säger hon.

Kommunals handelsbolag Lyran har stått i centrum för Aftonbladets avslöjanden om förbundet de båda senaste dagarna. Lyran äger bland annat restaurangen Metropol Palais på Sveavägen i Stockholm, där uppträdanden med sexinslag förekommit.

–      Man kan verkligen ifrågasätta om en restaurang passar in i Kommunals verksamhet, säger Annelie Nordström. Att en extern arrangör kunde hyra in sig för ett uppträdande med den här porrstjärnan var möjligt därför att det inte fanns tydliga riktlinjer för vad för slags arrangemang som får förekomma på vår restaurang.

Medan Annelie Nordström uttrycker skepsis till att Kommunal driver lyxkrog försvarar hon den andra verksamheten inom Lyran, kursgården Marholmen, med hetta.

–      De små stugorna i Marholmen är knökfulla på sommaren av medlemmar som tillbringar sin semester där.

Och det är i Marholmen i norra Roslagen som Kommunal har gjort det mesta av de investeringar på 300 miljoner kronor som Aftonbladet har skrivit om, tillägger Annelie Nordström.

Alkoholkulturen inom Kommunal har varit för generös, medger Kommunals ordförande.

–      Medarbetarna på Kommunal gör ett fantastiskt arbete, och vi som arbetsgivare vill bjuda dem julfest. Däremot bör de stora kostnaderna för alkohol ifrågasättas. Vi har helt klart varit för generösa. Efter julfesten 2014 satte vi igång en granskning av detta. Till julfesten 2015 hade ransonen minskats. Nu ska vi ta tag i alkoholkulturen.

Även vd i Lyran Raffaello Di Schiena har i dag fått gå.

– Det sista jag gjorde i min funktion var att avskeda honom, säger Anders Bergström innan han hastigt lämnade pressträffen.

Avslöjanden får LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson att reagera kraftigt:

– Det här skadar facket och stämmer inte med våra värderingar om hur vi ska agera fackligt. Det är klart att det är väldigt dåligt för oss, säger LO:s ordförande till aftonbladet.se.

– Vi jobbar i en förtroendebransch. Vi får förtroendet av de som arbetar och det här är inte i linje med hur det ska vara.

Avslöjandena har även nått statsministern och tidigare Metall-ordföranden Stefan Löfven.

– Det är bra att Aftonbladet granskar. Men vi kan dock inte dra alla slutsatser nu, det är för tidigt att dra slutsatser överhuvudtaget. Nu måste organisationen reda ut det här, inte minst inför sina medlemmar, säger han till TT.

– Vi är alla, i den fackliga och politiska världen, i förtroendebranschen, om man uttrycker det så.

Löfven vill inte gå in på några detaljer om vad det är som ”inte ser bra ut”.

– Det jag kan ta del av i Aftonbladet, där finns ju inslag som inte bidrar till ökat förtroende, säger han till TT.

LÄS OCKSÅ:

”Alla papper måste upp på bordet”

Kommunal: ”Stanna hos oss!”

Kommunal stoppar krogshower efter avslöjanden

TT

Mårten Martos Nilsson