Anders Bergström. Foto Bertil Ericson/TT

Kommunal stoppar alla krogshower i vår på sin restaurang Metropol Palais efter Aftonbladets avslöjande om hur publiken lockats med sex och nakenhet. Förbundet har också stoppat ett planerat arrangemang på krogen med en kvinnlig porrstjärna.

Kommunals konferens- och restaurangverksamhet har under en längre tid gått med stora förluster. Sammanlagt handlar det om 320 miljoner kronor. En stor del av dessa pengar är investeringar som inte gett vinst ännu.

På Metropol Palais ett stenkast från förbundshuset i Stockholm har förbundet gjort stora investeringar när konferensverksamheten i lokalen kompletterats med ett krog i fransk stil öppen för alla.

Enligt Anders Bergström, kassör och tredje vice ordförande i Kommunal, är förebilden en fransk bistro med både lätta rätter för den som vill äta billigt och lite dyrare mat för den som kanske vill fira något.

Det är på scenen här som ett par shower med många sexuella anspelningar visats på senare tid. En var i genren burlesk, den andra med Let’s dance-domaren Tony Irving som uppträder naken så när som ett par lackstövlar.

Hur kan Kommunal, som är kvinnodominerat, låta Metropol ha ett krogshowkoncept som bygger på sex och lättklädda aktörer?
– Vi har haft tre shower, men om det är bra eller dålig kultur är jag inte kapabel att avgöra, säger Anders Bergström.

Men varför har ni bara just den bär typen av föreställningar?
– Vi har sålt biljetter på Ticnet till publiken. Jag är inte person att avgöra om det är bra eller dåligt. Det förekommer nakenhet, men jag kan inte säga om det är bättre eller sämre kultur.

Hur rimmar detta med Kommunals arbete med jämställdhet och lika värde för alla människor?
– Jag kan inte avgöra vad som är bra eller dålig kultur.

Restaurang Metropol har också hyrts ut till firman Bubbles and Brunch för ett arrangemang där den svenska porraktrisen Puma Swede medverkat.

­– Det tar jag fullständigt avstånd ifrån. Jag tycker det är fruktansvärt. Det har skett felaktigheter och vi har vidtagit åtgärder för att det inte ska ske igen.

I framtiden ska avtal med arrangörer innehålla regler som säger att den här typen av verksamhet inte får förekomma, förklarar Anders Bergström.

Förbundet har efter Aftonbladets avslöjande vidtagit ett par åtgärder. Ytterligare ett arrangemang med porraktrisen skulle äga rum i lokalerna, men det har stoppats.

­– Vi kommer heller inte ha några krogshower under våren. Vår bedömning är att de inte har gett det resultat som vi väntade oss, varken ekonomiskt eller verksamhetsmässigt.

Metropol Palais och anläggningen Marholmen utanför Norrtälje drivs genom handelsbolaget Lyran. Bolaget har också haft cateringverksamhet. Vid ett par tillfällen har alkohol serverats vid arrangemang på Kommunals förbundskontor utan att Lyran haft tillstånd för just dessa tillfällen.

Dessutom avslöjar Aftonbladet att både Anders Bergström och förbundsordförande Annelie Nordström under semestertid bott gratis på Marholmen som ligger vackert vid kusten utanför Norrtälje. I båda fallen stod Anders Bergström för bokningarna.

– Det har skett vid midsommar. Jag har inte fått några fakturor. Det är en ren lapsus av mig och anläggningen, säger Anders Bergström.

Kommunal har gjort stora investeringar i sina båda anläggningar. Egna konferenser och fackliga kurser är en viktig bakgrund till Kommunals intresse för verksamheten.

När Marholmen köptes in hade den ett stort behov av underhåll. Förbundet har genomfört en total upprustning av anläggningen, men även förbättra barnvänligheten genom investering i en lekplats. Även Metropol har rustat för stora pengar.

Anders Bergström betonar att detta inte tärt på förbundets strejkkassa. Investeringarna har finansierats av avkastningen på förbundets kapital.

Investeringarna har alltså inte minskat förbundets förmåga att ta ut medlemmarna i konflikt, utan den är bättre än när de stora satsningarna på anläggningarna inleddes. Kapitalet har ökat från 4 000 kr per medlem till 7 500 kronor. Under perioden då anläggningarna gått med förlust har förbundet haft ett överskott på sammanlagt 750 miljoner kronor.

Under onsdagen har många uppröra medlemmar hört av sig till förbundet.

– Ja, de är jättemånga som är bedrövade. Jag beklagar det. Jag vill inget annat än att förbättra medlemmarnas förtroende för oss.