Metropol palais på Sveavägen. Foto: Maja Suslin/TT

Företrädare för Kommunal vill att förbundsledningen öppet redovisar festnotor och fastighetsaffärer. Först när allt är genomlyst går det att ta ställning till om förtroendet för ledningen kvarstår, menar företrädare som Arbetet talat med. Alla papper måste upp på bordet. 

”Bedrövligt. Tråkigt. Förfärligt. Jag känner väl som alla andra förtroendevalda och medlemmar idag. Man vet inte riktigt vad man ska tro.”

Eva Kärrman, avdelningsordförande för Kommunal väst är tagen av Aftonbladets uppgifter om dyra spritnotor, obetalda hotellnätter och vidlyftiga krogshower. Kommunal väst har skickat ut ett brev till sina förtroendevalda där det skriver att de själva inte har varit informerade och involverade.

Eva Kärrman menar att informationen från ledningen måste bli bättre och att den måste gå till botten med alla uppgifter.

– Medlemmarna måste få veta vad som har skett. Jag förutsätter att man arbetar fram någon form av utredning.

Eva Kärrman kan idag inte säga om hennes förtroende för Annelie Nordström kvarstår:

– Jag vill inte uttala mig om det idag. Vi måste ha mer fakta.

Hon är en av få företrädare som har velat uttala sig under dagen, annars har ”inga kommentarer” eller ”jag hänvisar till presstjänsten på förbundskontoret” varit vanligt förekommande från sektionsföreträdare när Arbetet ringt runt för att få synpunkter på tidningen Aftonbladets artiklar.

– Vi måste få veta vad exakt som har gjort med pengarna och vilken affärsverksamhet som det har pysslats med, säger dock Marcus Sjömark, sektionsordförande för Spårväg, trafik och teknik i västra Sverige.

Hur ser ditt förtroende för Annelie Nordström ut?
– Det som har framgått är inte bra. Men jag vill ha mer information innan jag kan ta ställning till det.

Marcus Sjömark är också kritisk till det brev som Annelie Nordström har skickat ut till medlemmarna.

– Där står att det är hon som ska räta upp förtroendet för Kommunal. Hon borde väl i stället fråga om hon har medlemmarnas förtroende för att räta upp det.

Men det finns också andra företrädare som entydigt ställer sig bakom förbundsledningen.

– Jag är lojal med förbundet, säger Birgitta Svensson, Höglandet region sydväst.

Det finns inget i det Aftonbladet skriver som väcker frågor hos dig?

– Nej. Om vi bara kan sprida Annelies brev till medlemmarna så tror jag att det finns en tydlighet i där.

En del av företrädarna angriper Aftonbladet.

– Jag vill ligga lågt tills jag har fått information från förbundet – inte från en kvällstidning, en skvallertidning, förklarar exempelvis Erland Eriksson, ordförande för sektionen i Piteå med nästan 3 000 medlemmar.

Under torsdag eftermiddag hålls emellertid en pressträff på Kommunals förbundskontor.  Förbundsstyrelsen har sammanträtt under dagen.

LÄS OCKSÅ:

Kommunal: Stanna hos oss!

Kommunal stoppar krogshower

Lena Hennel