Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Henrik Montgomery/TT

Utrikesminister Margot Wallström (S) fick gå före bostadskön tack vare Kommunal. Hon är nu djupt upprörd över att ha dragits in i skandalerna kring fackförbundet: – De har gett helt oriktiga besked och det är oacceptabelt. Det skadar mig och det skadar Kommunal.

Aftonbladet har avslöjat ytterligare skandaler kring Kommunal och hur höga tjänstemän inom förbundet och andra höjdare inom arbetarrörelsen har fått hyra stora lägenheter i förbundets fastigheter i centrala Stockholm.

Däremot har inte en enda av lägenheterna släppts till den kommunala bostadsförmedlingen på 16 år.

En av dem som nu fått lägenhet är Margot Wallström. Hon säger att hon fått falska uppgifter i samband med att hon hyrt en lägenhet av Kommunal.

– Jag är arg och besviken på Kommunal, för det visar sig att det också gäller hur de har kommunicerat med mig, säger hon till journalister.

– Jag hyr en lägenhet av Kommunal och när vi pratade om det fick jag besked från högsta nivå att de följer alla regler och procedurer när det gäller att lämna ut lägenheter. Och att jag absolut inte skulle gå före i deras bostadskö, och det har de ljugit om för mig, säger Wallström.

Enligt bostadsförmedlingens hemsida är till exempel den genomsnittliga kötiden för en innerstadsbostad i Stockholm 13 år.

– De har gett helt oriktiga besked, och det är oacceptabelt. Det skadar mig och det skadar Kommunal. Det går inte att lita på vad de säger.

Löftet att allt skulle ha gått rätt till gavs enligt utrikesministern av ordförande Annelie Nordström. Men trots hennes besked har de inte följt någon kö.

– Jag sa att jag aldrig skulle ta en lägenhet om jag skulle gå före i någon kö. Men det verkar inte ens finnas någon kö, säger Wallström.

– Jag har sagt upp min lägenhet redan igår när jag fick det här klart för mig och kommer att flytta ut så fort som möjligt för det här är helt oacceptabelt och det är mot allt jag står för, säger hon.

På frågan varför hon hyrde av just Kommunal säger Wallström att det var Nordström som sagt sig kunna hjälpa till när hon letade en lägenhet i Stockholm.

– Hon sade att de har ett antal lägenheter som de brukar hyra ut till folk som kommer på kortare kontrakt till Stockholm. Och vi som inte är stockholmare är ju beroende ibland av att ha det så.

Enligt SVT Nyheter kallar nu Kommunal till ett krismöte via videokonferens klockan 11 .

– Alla kassörer, ordförande och lokalkontorschefer är kallade till en videokonferens, säger Maritha Mähler, avdelningsordförande på Kommunal i Mellersta Norrland till SVT.

Tidigare i dag avslöjade dessutom aftonbladet.se att anställda vid Kommunals restaurang Metropol Palais emellanåt transporterar lådvis med vin till förbundets festvåning i centrala Stockholm — som saknar alkoholtillstånd.

LÄS OCKSÅ:

Ledare: Kommunals självförvållande förtroenderas

Bergström lämnar Kommunal

”Alla papper måste upp på bordet”

Kommunal: ”Stanna hos oss!”

Kommunal stoppar krogshower efter avslöjanden