Anders Bergström och Annelie Nordström under torsdagens presskonferens. Foto: Tomas Oneborg/TT

Kommunal har ordnat lägenheter i centrala Stockholm åt sina egna höga tjänstemän, men också åt andra fackförbunds funktionärer och åt S-politiker. Medan inte en enda av förbundets lägenheter har lämnats till bostadsförmedlingen de senaste 16 åren.

Aftonbladet granskar i dag hur Kommunal handskas med de bostäder förbundet äger i Stockholm, via en stiftelse (Skorstensfejeriarbetarnas stiftelse) och genom fastighetsbolaget Polstjärnan (som Kommunal äger tillsammans med Byggnads).

Kommunals ordförande Annelie Nordström, avgångne förbundskassören Anders Bergström och ekonomichefen Niklas Rengren hör till dem som fått lägenheter genom facket. Det gör också LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin (som tidigare var förste vice ordförande i Kommunal) och LO-ombudsmannen Oscar Ernerot.

Både Kommunal och Byggnads säger att de behöver erbjuda lägenheter i centrala Stockholm för att kunna rekrytera funktionärer från andra delar av landet till huvudstaden. Men Aftonbladet visar att kretsen av personer som får hjälp med attraktiva lägenheter är vidare än så.

Bland andra har Anders Johansson, S-politiker och tidigare kommunalråd i Sigtuna, nu vd för Socialdemokraternas spelbolag Kombispel, fått en stor lägenhet. Den försöker han nu byta mot en lägenhet i hyreshus som kan komma att ombildas till bostadsrättsförening. Det är ett exempel på att en lägenhet från facket kan fungera som trampolin på Stockholms bostadsmarknad, och i förlängningen inbringa mycket pengar.

På Kommunals pressträff på torsdagskvällen meddelade förbundskassören Anders Bergström att han avgår, och förklarade beslutet bland annat med att han inte hade sagt hela sanningen när Aftonbladet ställde frågor om en resa till London med Kommunals handelsbolag Lyran konferens.

Aftonbladet publicerar i dag detaljer om resan, inklusive bilder och film, som visar besök på lyxkrogar, spritförtäring och barbesök får 100 000-tals kronor. Med på resan var, förutom Anders Bergström, även Susanne Karlsson, Cecilia Ljungqvist och Marcelo Rojas från Kommunals förbundsstyrelse, Margaretha Bohman, ordförande för Kommunal i Stockholms län, Anders Bergströms sekreterare, platschefen Ulf Östenius samt Anders Ljungberg, marknadschef i Kommunals bolag.

Alkoholkulturen i Kommunal har varit ”för generös”, sa Kommunals ordförande Annelie Nordström på torsdagskvällen. Till festvåningen på Kommunals förbundskontor i Stockholm har spriten inte bara köpts in på Systembolaget.

Aftonbladet beskriver i dag hur personal på Kommunals krog Metropol Palais (några hundra meter från förbundskontoret) beordrats att lasta vin på pirror och köra upp det till festvåningen. Då Kommunal saknar serveringstillstånd och Metropol Palais inte har cateringtillstånd kan den här hanteringen visa sig strida mot reglerna om alkoholtillstånd.

Kommunal håller just nu ett krismöte där företrädare från förbundets alla avdelningar deltar.

LÄS OCKSÅ:

Margot Wallström: Kommunal ljög för mig

Ledare: Kommunals självförvållande förtroenderas

Bergström lämnar Kommunal

”Alla papper måste upp på bordet”

Kommunal: ”Stanna hos oss!”

Kommunal stoppar krogshower efter avslöjanden