Det går att förse personal med bostad i Stockholm utan att dela ut förstahandskontrakt på bostäder. Det säger Hyresnämndens expert till Arbetet. Hyresgästföreningen är dock tveksam till metoden, men har länge krävt att Kommunal ger lägenheter också till bostadskön.

När facken genom bolag äger fastigheter kan de användas för att ge anställda och förtroendevalda bostäder på flera sätt. Dels så som har skett i Kommunal via fastighetsbolaget Polstjärnan – ett vanligt förstahandskontrakt delas ut och personer får ett besittningsskydd, som betyder att personen kvarstår som hyresgäst även om hen slutar på förbundet.

I de fallen är det också fritt fram att byta lägenheten mot en annan hyresrätt.

Men vill man försäkra sig om att lägenheterna blir kvar i förbundet finns det andra vägar att gå.

– Det går att avtala bort besittningsskyddet. Det kräver ett godkännande av hyresnämnden, men det är fullt möjligt, säger Carl Rydeman, som är hyresråd vid Hyres- och arrendenämnden i Sundsvall.

En annan möjlighet är att förbundet själv står som förstahandshyresgäst och den anställde får hyra lägenheten i andra hand. En sådan lösning är tillåten för en period upp till två år.

– I fråga om tillfälliga anställningar, när man tillfälligt behöver bo i Stockholm, kan jag tänka mig att den lösningen är bra. Men som princip ska vi försvara besittningsskyddet, det är ingen bra ordning om vi får tillbaka en ordning där många i samhället kan tvingas flytta för att de blir av med jobbet, kommenterar Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder.

Hyresgästföreningen är starkt kritiska till att Kommunal och Polstjärnan inte har följt överenskommelsen att lämna varannan lägenhet till bostadsförmedlingen.

– Det har vi tidigare kritiserat dem för. Det är dessutom något som i högsta grad är i deras medlemmars intressen – för att det ska gå att flytta till jobben i Stockholm även för dem.

LÄS OCKSÅ:

Byggnads: Kommunal gav bort lägenheterna

Kommunal fixade lägenheter åt toppar

Margot Wallström: Kommunal ljög för mig

Ledare: Kommunals självförvållande förtroenderas

Bergström lämnar Kommunal

”Alla papper måste upp på bordet”

Kommunal: ”Stanna hos oss!”

Kommunal stoppar krogshower efter avslöjanden