Margot Wallström. Foto: Henrik Montgomery/TT

Margot Wallströms lägenhet är direkt knuten till hennes tid som utrikesminister. Det framgår av kontraktet, som TT tagit del av. Åklagare överväger att starta en förundersökning.

Kontraktet är undertecknat av Wallström och en kanslist på fackförbundet Kommunal den 18 april 2015, då hon har varit utrikesminister sedan den 3 oktober året innan. Under rubriken ”överenskommelse” anges i kontraktet:

”Vi kommer härmed överens om att hyresgästen inte ska ha rätt till förlängning av hyresavtalet/boendet om hyresvärden begär att avtalet ska upphöra och anger följande orsak. Om hyresgästen slutar sin anställning eller annat likvärdigt skäl.”

Såväl Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö som Jesper Petterson, pressekreterare vid Kommunal, bekräftar för TT att det ska tolkas som att uthyrningen av lägenheten, i centrala Stockholm, är knuten till anställningstiden som just utrikesminister.

Åklagarkammaren Riksenheten mot korruption undersöker nu om förundersökning ska inledas mot Wallström.

”Jag kommer på sedvanligt vis att ta del av den information som finns tillgänglig och därefter fatta beslut om förundersökning ska inledas eller inte. Om det beslutet fattas i dag eller senare under veckan kan jag inte uttala mig om för närvarande”, uppger chefsåklagare Alf Johansson i ett pressmeddelande.

Wallström själv trycker hårt på att avtalet varit tillfälligt.

– Det är ett tillfälligt avtal och det har varit min önskan från början. Jag har aldrig varit ute efter att få besittningsrätt till någon av deras lägenheter, säger Wallström till svenska journalister i Bryssel, på väg in till dagens möte med EU:s övriga utrikesministrar.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Wallström vidhåller att hon fått felaktiga uppgifter från Kommunal.

– Hade jag vetat eller anat att det såg ut så som de uppgifter som har kommit fram så hade jag aldrig gett mig i lag med Kommunal om att hyra en lägenhet. . . Jag fick försäkran från Kommunals högsta ledning att de dels lämnade ut mer än hälften av sina lägenheter till den kommunala bostadsförmedlingen och att den övriga hälften var för tillfälliga uthyrningar. Det är fakta och jag har vittnen som kan intyga det.

Precis innan åklagare meddelat att en förundersökning övervägs, säger Wallström sig inte vara orolig för en eventuell mututredning.

– Men jag är väldigt trött på att inte få ägna mig åt att göra det jag behöver just nu: att sköta mitt jobb, säger hon.

Utrikesministern fick i månadsskiftet juli/augusti 2014 veta av Kommunals ordförande Annelie Nordström att fackförbundet hade tillfälliga lägenheter att erbjuda. Wallström följde enligt hennes pressekreterare Erik Wirkensjö senare upp det samtalet med en kontakt med Kommunal för att anmäla sitt intresse.

LÄS OCKSÅ:

Tre av fyra i LO-toppen fick hyreskontrakt

Annelie Nordström sitter kvar

Byggnads: Kommunal gav bort lägenheterna

Hyresnämnden: Går att avtala bort besittningsskyddet

Kommunal fixade lägenheter åt toppar

Margot Wallström: Kommunal ljög för mig

Ledare: Kommunals självförvållande förtroenderas

Bergström lämnar Kommunal

”Alla papper måste upp på bordet”

Kommunal: ”Stanna hos oss!”

Kommunal stoppar krogshower efter avslöjanden