STOCKHOLM 20160317 Facken inom industrin hÂller presstr‰ff med anledning av det mycket komplicerade l‰get i avtalsfˆrhandlingarna. Anders Ferbe, fˆrbundsordfˆrande fˆr IF Metall. Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430

Anders Ferbe. Foto: Christine Olsson/TT

Ericsson borde ha tagit sitt ansvar och vidareutbildat personal så att de hade kunnat komma ifråga för nya jobb som växer fram. Det menar IF Metalls ordförande Anders Ferbe.

LÄS OCKSÅ Därför har Sverige förlorat 160 000 industrijobb

Anders Ferbe tar till starka ord. Han förstår fullt att Ericsson har behov av ny kompetens. Men att göra sig av med folk inom forskning och utveckling samtidigt som företag vill nyanställa inom samma område är han kritisk till.

– Att så flagrant bevisa hur de misskött kompetensutvecklingen under så många år sänder ut konstiga signaler. Som företag har de ett ansvar att vidareutbilda sin personal så att de kan komma ifråga för de nya jobb som växer fram.

LÄS OCKSÅ ”Jättetufft för medlemmarna i Kumla”

Han ser också en stor risk om företaget fullföljer planen på att göra sig av med produktionsnära verksamhet.

– All vår erfarenhet inom industrin visar att när man tar bort produktion från Sverige är det inte långt borta att även börja avveckla forskning, utveckling och huvudkontor.

LÄS OCKSÅ Kritik mot Ericssons kommunikation

Enligt honom finns en poäng med en geografisk närhet mellan forskning och utveckling och produktion.

– Forskning och utveckling är ofta direkt kopplat till ett behov av att kunna göra prototyper och att omsätta ingenjörernas kunskaper i praktiskt handling. Den kopplingen är strategiskt viktig och det här sänder ut helt fel signaler från ett bolag som säger sig vilja ligga i framkant.

LÄS OCKSÅ De röstade nej till stöd till Ericsson i EU-parlamentet

Liksom många andra inom IF Metall ifrågasätter han bolagets kommunikation de senaste dagarna.

– Vi ogillar väldigt mycket när Ericsson släpper information samtidigt som vi sitter i förhandlingar. Det är ett gammalmodigt sätt att kommunicera. Det blir väldigt provocerande mot fackliga organisationer som vill delta i utvecklings- och förbättringsarbetet.

LÄS OCKSÅ En miljard i löner och bonusar till Ericssons ledning

– Jag hoppas att koncernledningen tar till sig av de tankar och idéer som våra klubbar har och omprövar strategin. Företagets perspektiv är förödande, att försöka svälta sig ur det här. Ericsson står inte på ruinens brant, företaget visar svarta siffror och går rimligt.

LÄS OCKSÅ Borås tillverkning flyttar till Ungern

LÄS OCKSÅ ”Kommer påverka industrin i stort” – lokala fackbasen om neddragningarna

LÄS OCKSÅ Ledare: Håll ihop produktion och forskning, Ericsson! – Martin Klepke

LÄS OCKSÅ 3 000 varslas på Ericsson