Vid millennieskiftet jobbade över 700 000 personer inom tillverkningsindustrin. I år är siffran nere på 539 000. Vad var det egentligen som hände?

LÄS OCKSÅ Flagrant bevis på misskött kompetensutveckling – Anders Ferbe om Ericssons agerande

Det stora tappet av industrijobb skedde 2008 och 2009 under finanskrisen, konstaterar Ola Bergström, professor på Handelshögskolan i Göteborg och en av fyra medlemmar i Industrins ekonomiska råd.

– Många företag lades ner och många blev uppsagda. Efterfrågan sjönk och beroendet av världsmarknaden var stark. Sedan har inte tillverkningsindustrin återhämtat sig, säger han.

Att jobben flyttar utomlands, som det är tal om i fallet Ericsson, förklarar inte de förlorade industrijobben i Sverige. Mellan 2007 och 2015 försvann över 100 000 jobb i industrin, men bara omkring 4 000 av dessa jobb flyttades från Sverige.

– Det går alltså inte att säga att det är offshoring som bidragit stort till tappet, säger Ola Bergström.

Men här gäller det att hålla tungan rätt i mun, påpekar Handelsprofessorn. Sedan krisen har nämligen flera svenska industriföretag valt att expandera i andra länder. Det är dock inte samma sak som att svenska jobb flyttar, snarare har företagen satsat inom helt andra verksamheter och nischer.

– Sedan kan man tycka att det hade varit bra om de hade gjort investeringarna i Sverige, säger Ola Bergström.

Samtidigt som sysselsättningen inom industrin gått utför sker en motsatt trend i den industrinära tjänstesektorn. Här pekar sysselsättningskurvan uppåt. År 2000 jobbade 422 000 personer i sektorn, i år nästan 700 000 personer.

– Alla säljer inte sina tjänster till industrin, men många gör det.

Många som tidigare jobbade inom industrin hyrs i dag in utifrån.

– Trenden är väldigt stark. Företag lägger ut allt mer av det som inte är kärnverksamhet, som it-konsulter.

Alltså ligger jobb som tidigare räknats in i industrijobben nu i den industrinära tjänstesektorn. Genom inhyrning kan företagen runda ett problem – att exempelvis ingenjörer med eftertraktad kompetens kräver högre lön än de med liknande arbete på företaget.

– För att slippa problemet med löneglidning och krav på högre löner internt hyr de in en konsult i stället. Löneglidningen outsourcas, säger Ola Bergström.

FOTNOT: Offshoring är engelska för utlandsentreprenad – när ett företag flyttar produktion av varor eller tjänster till ett annat land.