Kristina Winberg och Peter Lundgren representerar SD i EU-parlamentet. Foto: Fredrik Persson/TT

EU-parlamentet röstade i dag ja till att ge ekonomiskt stöd på 40 miljoner kronor till arbetsmarknadsåtgärder för tidigare Ericssonanställda. Men flera svenska ledamöter valde att rösta emot förslaget, däribland SD. 

LÄS OCKSÅ En miljard i löner och bonusar till Ericssons ledning

Samtidigt som Ericsson varslar om uppsägning av ytterligare 3 000 anställda röstade EU-parlamentet på tisdagen om ett ekonomiskt stöd för redan uppsagda arbetstagare från Ericsson.

Stödet om totalt 40 miljoner kronor ska användas för att skapa nya jobb till 918 tidigare anställda i Sverige och Finland.

LÄS OCKSÅ ”Kommer påverka industrin i stort” – lokala fackbasen om neddragningarna

Sverigedemokraterna som har två ledamöter i EU-parlamentet, Kristina Winberg och Peter Lundgren, valde att rösta nej till omställningsstödet. Det gjorde även kristdemokraten Lars Adaktusson och centerpartisten Fredrick Federley.

Övriga svenska ledamöter röstade ja. Liberalernas Jasenko Selimovic valde att lägga ned sin röst.

LÄS OCKSÅ Borås tillverkning flyttar till Ungern

Beslutet antogs med 594 ja-röster, 71 nej-röster och 10 nedlagda röster. Lars Adaktusson lämnar en skriftlig kommentar till sitt beslut att rösta nej och motiverar det med att han konsekvent röstar emot utbetalningarna från EU-fonden.

”För de anställda hos Ericsson som blir av med sina jobb är detta en personlig tragedi, men det är Sverige som bör ta ansvar för att stödja dem i övergångsfasen till ett nytt arbete – inte EU”, skriver han.

Även Fredrick Federley lämnar en skriftlig kommentar till Arbetet om sitt beslut att rösta nej till Ericssons omställningsstöd.

”Revisionsrätten har dömt ut globaliseringsfonden som ej ändamålsenlig och rekommenderat att den helt görs om eller läggs ned. Därför har jag konsekvent röstat emot att använda dessa medel. De bör i stället ges åter till medlemsstaterna för hanteras nationellt där strukturpolitik och arbetsmarknadspolitik hör hemma.”

Arbetet har sökt övriga svenska ledamöter som röstade nej.

LÄS OCKSÅ Ledare: Håll ihop produktion och forskning, Ericsson! – Martin Klepke

Pengarna till omställningsstödet hämtas från Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter, och stödet godkändes av EU-ländernas ministerråd den 29 september.

LÄS OCKSÅ 3 000 varslas på Ericsson