BOR≈S 20161004 Ericssons fabrik i BorÂs. Ericsson bekr‰ftar att 3†000 tj‰nster i Sverige fˆrsvinner. Foto: Bjˆrn Larsson Rosvall / TT kod 9200

Ericsson i Borås. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Nu kommer stark kritik från fackligt håll om hur Ericsson valt att kommunicera neddragningarna.

LÄS OCKSÅ ”Jättetufft för medlemmarna i Kumla”

Andreas Brissman, ordförande på IF Metall-klubben på Ericsson i Borås, är förvånad över och kritisk till att företagets ledning valde att gå ut med sina planer på det här sättet och i det här skedet.

– Det är konstigt. Företaget har valt att avisera sina intentioner, men inget är färdigförhandlat och de facto är inget varsel lagt. Det är en lång bit kvar i förhandlingsrummen innan några definitiva beslut och innan vi kan se exakt hur många som påverkas, säger han.

LÄS OCKSÅ De röstade nej till stöd till Ericsson i EU-parlamentet

Tillsammans med Morgan Gustafsson, ordförande för IF-metallklubben i Kumla, representerar han IF Metall i de fackliga förhandlingarna på koncernnivå.

När väntas förhandlingarna bli färdiga?
– De blir färdiga när vi har nått vägs ände, när vi har lyft på alla stenar. Så det är svårt att säga.

LÄS OCKSÅ Borås tillverkning flyttar till Ungern

Enligt Andreas Brissmans uppskattning finns total runt 450 arbetare i produktionen i Borås, Kumla och Kista. I Borås finns 250 metallarbetare, men alla är inte med i fackklubben. Andreas Brissman beskriver stämningen bland medarbetarna som ”nedslagen och frustrerad” och att det är ”ledset på sina håll”.

I en intervju med Borås Tidning berättade Ericssons produktionschef Jonas Ygeby att intentionen är att flytta hela produktionen i Borås till Ungern.

– Jag tycker att de halkade iväg lite väl långt i budskapet om Ungern, inget är färdigförhandlat. Det är väldigt svårt för oss att kommentera situationen när vi samtidigt ska sitta och titta på förhandlingslösningar.

LÄS OCKSÅ En miljard i löner och bonusar till Ericssons ledning

Är det ovanligt att företag kommunicerar på det här sättet i det här läget?
– Oftast brukar förhandlingarna ha kommit lite längre när företaget går ut och kommunicerar så här, per ort, så att ett varsel kan läggas. Så har det varit tidigare.

LÄS OCKSÅ ”Kommer påverka industrin i stort” – lokala fackbasen om neddragningarna

LÄS OCKSÅ Ledare: Håll ihop produktion och forskning, Ericsson! – Martin Klepke

LÄS OCKSÅ 3 000 varslas på Ericsson