LÄS OCKSÅ De röstade nej till stöd till Ericsson i EU-parlamentet

Sammanbitna anställda på Ericssons fabrik i Kumla passerade personalrestaurangen ”Smak” och gick in till eftermiddagsskiftet vid 15-tiden i dag utan större lust att tala med journalister.

Sedan Svenska Dagbladet för ett par veckor sedan avslöjade Ericssons planer på att lägga ner i princip all produktion i Sverige, efter läckor inom Ericssons ledning, har de anställda anat vad som var på väg.

LÄS OCKSÅ Borås tillverkning flyttar till Ungern

– Men budskapet på företagets informationsmöte klockan nio i morse var mer konkret än jag hade trott, säger Morgan Gustafsson, ordförande för IF Metallklubben i Kumla med 120 medlemmar.

–  Ericsson säger redan att det blir kraftiga nedskärningar; att bara testutveckling blir kvar i Kumla medan tillverkningen av prototyper försvinner. Trots att förhandlingar med facken fortfarande pågår på koncernnivå.

Morgan Gustafsson, som började som felsökare i Kumlafabriken för 19 år sedan, beskriver beskedet som ”bedrövligt” och ”jättetufft för medlemmarna”. Andra anställda, som inte vill träda fram med namn, tar till starkare ord: ”helt huvudlöst”, ”vansinnigt” och ”det här har stressats fram”. De pekar också på att budskapen från Ericssons vd Jan Frykhammar om nedskalad verksamhet inte går ihop med beskedet på informationsmötet med personalen att bara testutveckling för 5G ska bli kvar.

– På väg genom dörren fick våra chefer ett papper i handen för att kunna informera oss anställda, och det stod inte mycket i pappret. Det visar hur framhastat det hela är. Det är inte värdigt Ericsson, säger en anställd.

LÄS OCKSÅ En miljard i löner och bonusar till Ericssons ledning

Produktionen vid Ericssons enhet i Kumla är rätt liten – totalt 120 personer är med i verkstadsklubben, som har nästan hundraprocenting anslutning bland arbetarna. De tillverkar prototyper till basstationer för mobiltelefoni, som sedan ska produceras i större volymer i Ericssons anläggningar i Tallinn och Nanjing. Inslaget av utveckling är stort. Internt räknas fabriken inte ens till Ericssons ”produktion”, utan till ”New Product Introduction” (NPI).

Anställda vid Kumlaenheten beskriver hur volymtillverkningen i Tallinn och Kina är starkt beroende av stöd från Kumla. Att lägga ner i Kumla innebär därför stora risker för störningar och förseningar, varnar de.

LÄS OCKSÅ ”Kommer påverka industrin i stort” – lokala fackbasen om neddragningarna

– Det kommer bli kaos om vi ska avvecklas på ett år, och samtidigt stötta Tallinn och Nanjing. Tallinnenheten är en legotillverkare som Ericsson har köpt, där finns ingen djupare kunskap om produktionen, säger en ingenjör.

– Vi ser risker för förseningar av lanseringen av nya 5G-system och de produkter som hör till, säger Morgan Gustafsson.

De fyra facken vid Ericsson i Kumla – IF Metall, Unionen, Ledarna och Sveriges Ingenjörer – har gemensamt utvärderat de olika scenarion för framtiden som Ericsson har presenterat. Och de är eniga om att Ericsson nu väljer fel medicin.

– Det kommer förstås uppfattas som att vi bara slåss för vår egen sak, säger en väl placerad facklig källa. Men jag är uppriktigt övertygad om att det är viktigt för Ericsson att ha kvar prototyptillverkningen här. Sajten i Kumla är komplett, vi betyder väldigt mycket för dem som utvecklar basstationerna. Därför hoppas vi fortfarande att vi kan rädda Kumla kvar – för Ericssons skull mer än vår egen.

LÄS OCKSÅ Ledare: Håll ihop produktion och forskning, Ericsson! – Martin Klepke

Morgan Gustafsson pekar på trenden att högteknologisk produktion som outsourcats och flyttats till låglöneländer nu förs tillbaka till Sverige.

– Ericsson var sena att hoppa på outsourcingtrenden, säger Morgan Gustafsson. Nu är företaget i otakt med tiden igen. Ericsson borde ha is i magen och lyssna på fackens förslag, som ger samma besparingar men till lägre risk.

LÄS OCKSÅ 3 000 varslas på Ericsson