Neddragningarna görs inom både produktion, 1 000 personer, och forskning och utveckling, 800 personer och 1 200 inom övriga tjänster. Sammanlagt alltså 3 000 tjänster, enligt pressmeddelande från bolaget.

De berörda orterna är Borås, Göteborg, Karlskrona, Kumla, Linköping och Stockholm. Verksamheterna i Lund, Luleå och Kalmar påverkas inte, enligt Ericsson. Företaget meddelar samtidigt att bolaget avser att nyanställa cirka 1 000 personer inom forskning och utveckling de närmaste tre åren.

Ericsson meddelar samtidigt att bolaget avser att nyanställa cirka 1 000 personer inom forskning och utveckling de närmaste tre åren.

”Ericsson avser att göra betydande neddragningar i verksamheterna i Borås och Kumla, i linje med bolagets produktionsstrategi att koncentrera produktionen till färre antal sitter globalt samt fortsatt arbete med partners”” skriver Ericsson.

Dessutom får cirka 900 konsulter sluta. Frivilliga avgångar, neddragningar och andra alternativ som outsourcing nämner Ericsson som olika alternativ på neddragningarna.

Zlatko Hadzic, arbetstagarsuppleant i Ericssons bolagsstyrelse och fackligt förtroendevald för IF Metall, har egentligen inte tid att prata. Han har fullt upp med att gå runt på Ericsson i Kista, där han jobbar, och träffa medlemmar och svara på deras frågor om dagens besked.

– Det är tråkig information som har kommit, det är jättetråkigt. Det kommer att påverka våra medlemmar negativt men mer kan jag inte säga nu, till Arbetet.

IF Metalls ordförande Anders Ferbe kommenterar varslet i ett pressmeddelande:

– Jag förväntar mig konstruktiva och lösningsinriktade förhandlingar nu, allt annat är oacceptabelt. Jag vet att våra lokala fackliga representanter både har egna idéer och är öppna för nya förslag på långsiktiga och hållbara lösningar från företaget.

– Jag hoppas styrelsen och ägarna stoppar neddragningarna och i stället låter den nya ledningen ta fram en plan för utökad produktion i Sverige.

Fackförbundet Unionen kommenterar också varslet på sin webbsajt.

– Hela familjer drabbas när yxan går på detta obarmhärtiga sätt. Förhandlingar pågår fortfarande. Nu lägger vi allt fokus på att den kompetens och kunskap som finns hos de anställda tas till vara.

I ett mejl till TT kommenterar näringsminister Mikael Damberg (S) beskedet:

”Det är en svår stund för de många anställda och de orter som drabbas. Ericsson är ett viktigt företag för Sverige”, skriver Damberg.