BOR≈S 20161004 Personal utanfˆr Ericssons fabrik i BorÂs. Ericsson bekr‰ftar att 3†000 tj‰nster i Sverige fˆrsvinner. Foto: Bjˆrn Larsson Rosvall / TT kod 9200

Ericsson i Borås. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

”Oerhört tråkigt”, säger Robert Andersson, ordförande på IF Metall Borås, om dagens besked från Ericsson. Även om arbetsmarknaden i regionen är god, tror han att det blir en utmaning om många anställda och inhyrda konsulter förlorar sina jobb.

LÄS OCKSÅ Ledare: Håll ihop produktion och forskning, Ericsson! – Martin Klepke

Hur reagerade du på dagens besked?
– Det är ett oerhört tråkigt. Det är en tråkig utveckling för Ericsson. Det kommer att påverka de som jobbar där men även industrin i stort. Nu får vi se lite vad det landar. Just nu har jag inte uppdaterad koll på läget, utan jag avvaktar information från klubbstyrelsen.

LÄS OCKSÅ En miljard i löner och bonusar till ledningen

Vet du hur det påverkar medlemmarna på Ericsson i Borås?
– Vad jag förstått är det inte helt färdigförhandlat än. Jag är inte helt insatt i den senaste timmens information, men senaste kontakten jag hade med klubbstyrelsen på Ericsson var igår kväll. Då satt de fortfarande och förhandlade. Exakt vad som kommer hända i Borås vet jag inte, vi får avvakta och analysera det.

LÄS OCKSÅ 3 000 varslas på Ericsson

Hur kommer era medlemmar att påverkas av neddragningarna?
– Som det ser ut just nu är faktiskt arbetsmarknaden i regionen ganska god. Det finns mycket lediga jobb och företagen anställer. Men när det blir så här många på en och samma gång blir det så klart en utmaning. Det finns både personal som är direkt anställd av Ericsson men vi har också massor av medlemmar i bemanningsindustrin som är inhyrda av Ericsson.

Hur hoppas du att det kommer utveckla sig?
– Jag hoppas ju givetvis att loppet inte är kört. Så länge inte allt är klart finns alltid möjlighet att ta andra beslut. Jag skulle hellre vilja se att ledningen tänker om och gör en satsning även på produktion i Sverige för jag vet att vi i Sverige har hög kompetens, vi kan det här med att producera. Allt fler företag inser sina misstag med att flytta produktionen utomlands. Om du har sammanhållen forskning och utveckling tillsammans med produktion gynnar det företaget på lång sikt. Jag hoppas att de kan ta sitt förnuft till fånga och göra ett nytag, även om det inte är så realistiskt i nuläget.