niklas_hjert1-2

Unionen ger upp kravet på flexpension i årets förhandlingar med Almega, laddar om och går på offensiven i nästa avtalsrörelse våren 2017. – Vi tänker inte träffa avtal med sämre lösningar än i övriga näringslivet, säger Niklas Hjert, Unionen. Men Sveriges Ingenjörer släpper inte frågan än.

För en månad sedan varslade Unionen och Sveriges Ingenjörer om strejk mot fem arbetsgivarförbund i Almega. Men samma vecka som omkring 10 000 tjänstemän skulle lägga ner arbetet gjorde Almega en fredspliktsinvädning i arbetsdomstolen. AD kom fram till att man på kort varsel inte kunde ge klartecken till strejken. Domstolens provisoriska beslut är att fredsplikt råder i pensionsfrågor.

–  Efter arbetsdomstolens beslut att vi inte kan strejka för att få igenom flexpensionen på ett likvärdigt sätt som i övriga näringslivet ser det mörkt ut att finna en lösning vid förhandlingsborden, säger Niklas Hjert, förhandlingschef i Unionen.

Nu koncentrerar sig Unionens förhandlare på ett snabbt avslut i förhandlingarna med Almega. De siktar på att lösa några andra viktiga villkorsfrågor, plocka ut löneökningar på märkets nivå 2,2 procent och återkomma med ny kraft i nästa avtalsrörelse om 11 månader. Avtal med flera av Almegas förbund kan komma i slutet av denna vecka eller början av nästa.

­– Men det beror på vilken hållning Almega intar. Om arbetsgivarna fortsätter att driva krav på kraftiga försämringar går inte det. Om de däremot inser kraften i vår mobilisering kommer vi säkert att vara klara snart.

Så fort avtalsrörelsen är över ska Unionen utvärdera ett antal möjliga vägar som de kan ta när de driver kravet på flexpension. Inget är klart än, varken om man ska låta målet i AD vara kvar för att få ett slutligt beslut i strejkfrågan eller om man ska säga upp ITP-avtalet för att kunna ta en ordentlig fight med Almega.

– Vi kommer igen i frågan framöver och kommer inte att släppa den innan vi träffat avtal på Almegas område med likvärdiga lösningar som inom övriga näringslivet.

Niklas Hjert poängterar att den infekterade striden med Almega inte bara handlar om pensioner.

– Nej, den handlar också om att Almega vill tömma avtalen på innehåll, medan vi ser dem som det viktigaste verktyget för att skapa trygghet och bra villkor på arbetsmarknaden.

­– Det innebär att vi sannolikt kommer hamna i konfrontation flera andra frågor framöver.

Sveriges Ingenjörer, som går i armkrok med Unionen i förhandlingarna om flexpension, vill inte släppa frågan än även om förhandlingarna med Almega är inne på upploppet.

– Vi kommer att förhandla ända in i kaklet, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef.

– Men vi kommer aldrig att köpa den modell som Almega föreslår. För våra del är den helt otänkbar. Det är ett dåligt förslag för våra medlemmar och för företagen, men också för samhället i stort. Vi behöver satsa på bättre pensioner.

– Jag får känslan av att Almega inte vill ha flexpension och därför känns det som de inte är helt ärliga i sina erbjudanden.

På Almega vill man inte släppa frågan, utan försöka lösa den på den korta tid som återstår i årets avtalsrörelse.

– Vi vill lösa frågan i avtalsrörelsen och ser ingen anledning att skjuta upp den. Vår bild är att parterna inte står lång ifrån varandra, säger Anna-Karin Hatt, vd Almega.

Men om era förslag är så pass lika varför inte acceptera de fackliga förslaget?
– Fackens lösning passar dåligt med den typ av avtal vi har i tjänstesektorn. Det är jätteviktigt att modellen fungerar med den lönestruktur som finns här.

Hon poängterar att den modell som Almega kan tänka sig måste innehålla ett eget val för individen. Medarbetarna ska kunna välja mellan högre lön eller avsättning till pension. Arbetsgivarna vill inte ha någon obligatorisk avsättning till flexpensionen i avtalen. Det både fördyrar avtalen, kan leda till flykt av medlemsföretag och göra Almegas avtal mindre lockande för nya medlemmar, är arbetsgivarnas argument.

LÄS OCKSÅ

Unionen: ”Vi är besvikna”

Olovlig strejk för tjänstemän

Beslut om strejk avslöjas 21 april

Industriarbetsgivarna: ”Vi vill att våra anställda ska ha bra pensioner”

Inget undantag från strejk för PTS

Tjänstemannastrejk avgörs på onsdag

Tjänstemannastrejk skjuts upp

Unionen: SVT uppmanar folk att bli strejkbrytare

Almega vill stoppa strejk för flexpension

Därför bråkar Almega och facken om flexpension

Almega granskar facket

Unionen utvidgar strejkvarsel

Svart i rutan om Unionen strejkar

Unionen och Sveriges Ingenjörer varslar om strejk

Nära strejk för tjänstemän

Tjänstemän laddar för konflikt

”Inte alls nära varandra om flexpension”

Tjänstemän laddar för storkonflikt