Foto: Jonas Ekströmer/TT

Unionens klubbordförande på SVT anser att public serviceföretaget uppmanar folk att bli strejkbrytare. Anledningen är att man bokat personal som ska ersätta Unionens medlemmar om det blir strejk på måndag, skriver Journalisten.

Gun Karlsson, Unionens klubbordförande på SVT, berättar för Journalisten att SVT:s företagsledning krävt att de som planerar produktioner på SVT ska boka upp annan personal som ska ersätta Unionens medlemmar om det blir strejk.

– Ledningen har även uppmanat medlemmar i Journalistförbundet att utföra våra arbetsuppgifter. De uppmanar dem att bli strejkbrytare. Jag tycker att det är ett förskräckligt beteende av ett public serviceföretag, att de inte följer god sed på arbetsmarknaden, säger Gun Karlsson och menar att SVT använt varseltiden till att ”planera strejkbryteri”.

Arbetsgivaren håller inte med.

– Vår och Almegas uppfattning är att vi under varseltiden får leda och fördela arbetet. Det är ingen strejk nu och därför menar vi att vi kan omfördela schemat för att mildra effekten av en konflikt. Jag vet att vi och Unionen har olika uppfattningar, säger SVTs HR-chef Helène Sahlin till Journalisten.

SVT planerar att ersätta produktioner som exempelvis Gokväll, som sänds från Umeå, med program från Karlstad där Unionens medlemmar inte sköter utsändningen. Andra program som berörs av en eventuell strejk är bland annat Babel, Eurovision Song Contest och Labyrint.

LÄS OCKSÅ

Almega vill stoppa strejk för flexpension

Därför bråkar Almega och facken om flexpension

Almega granskar facket

Unionen utvidgar strejkvarsel

Svart i rutan om Unionen strejkar

Unionen och Sveriges Ingenjörer varslar om strejk

Nära strejk för tjänstemän

Tjänstemän laddar för konflikt

”Inte alls nära varandra om flexpension”

Tjänstemän laddar för storkonflikt