Martin Linder, Unionen. Foto: Christine Olsson/TT

Nu på onsdagsförmiddagen sätter sig Unionen och Sveriges Ingenjörer i ett avgörande möte med Almega om flexpension i tjänstesektorn. Sker inget genombrott varslar förbunden om konflikt och tar ut 8 000 tjänstemän i strejk.

Nu på onsdagsmorgonen avgörs om det kraftfullaste konfliktvarslet i årets avtalsrörelse ska läggas eller inte. Det varsel som Unionen och Sveriges Ingenjörer planerar är tre gånger så stort som den strejk Byggnads utlyst mot Sveriges Byggindustrier.

Om varslet kommer under onsdagen är det ingen överraskning. Redan i förra veckan varnade Unionens förbundsordförande Martin Linder för en konfrontation då avtalen med Almega löpte ut och ingen lösning på flexpensionen fanns i sikte.

– Nu laddar Unionens medlemmar för strejk, sa han då.

De hårda motsättningarna mellan facken och Almega gäller flexpension, som är tjänstemännens benämning på avtalad delpension. Systemet finns redan inom industrin sedan förra avtalsrörelsen.

– Det är orimligt att man inte ska ha flexpension bara för att man arbetar på ett företag som tillhör Almega, sa Martin Linder tidigare till Arbetet.

I årets uppgörelse inom industrin sätter Unionen och Sveriges Ingenjörer av 0,2 procent av nivån på 2,2 procent till flexpensionen.

Samma lösning kräver förbunden i avtalen på Almegas område för de 125 000 tjänstemän som jobbar i tjänstesektorn.

I måndags tog Unionen och Sveriges Ingenjörer ett nytt intiativ till förhandlingar. Då valde förbunden att förhandla med Almega på branschnivå. Tidigare har man försökt få en gemensam lösning för alla avtalsområden inom tjänstesektorn genom förhandlingar med Almegas högsta ledning.

Nu på förmiddagen avgörs om detta är en framkomlig väg eller om facken känner sig tvingade att varsla.

LÄS OCKSÅ

Tjänstemän laddar för konflikt