Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sändningarna från Sveriges Television kommer att stoppas om strejken för flexpension bryter ut den 18 april. Tittarna får nöja sig med riksnyheter och barnkanalen. I övrigt blir det svart i rutan för den som väljer SVT.

– Exakt vilka effekter vårt varsel får vet jag inte, men människor kommer att ha tillgång till nyheter och barnen drabbas inte, säger Gun Karlsson, ordförande i klubben på SVT och ledamot i Unionens förbundsstyrelse.

­– Vi organiserar journalister, programledare, fotografer, producenter, tekniker, administratörer och välkomnar alla yrkesgrupper på arbetsplatsen i vårt förbund.

I detalj hur strejken slår om konflikten bryter ut kan enbart arbetsgivaren avgöra. Praxis är att facken varslar och arbetsgivarna uttalar sig om hur konfliktåtgärden drabbar dem. Det är ingen djärv gissning att varslet leder till svarta tv-rutor för tittar som väljer SVT i kanalutbudet. Strukturen på Unionen varsel gör det uppenbart.

I varslet mot televisionen finns följande undantag:
•Rapport och Aktuellt
•Nyheter på teckenspråk, samiska, finska och lätt svenska
•Barnkanalens alla program inklusive dess verksamhet på webben.

Gun Karlsson säger att hennes medlemmar helt ställer upp bakom de krav Unionen driver.

– Absolut. De är beredda att gå ut i strejk och tacksamma för att vi tar konflikt på det här området.

– För oss handlar det inte bara om att fylla på tjänstepensionen. Det handlar om sänkta ersättning och en mycket sämre villkor vid förläggning av arbetstiden.

Dessutom vill arbetsgivarna på området har försämrade las-regler. Enligt facket är arbetsgivarnas strategi att göra kollektivavtalen så billiga som möjligt för medlemsföretagen.

– Vi kan aldrig acceptera att Alemega utvecklas till ett billighetsalternativ för arbetsgivarna.

På SVT vet man ännu inte hur varslet slår, utan håller på att analyser det.

– Jag beklagar djupt att det här varslet riskerar att drabba publiken. Vi kartlägger just nu konsekvenserna. Det är mer än en vecka kvar tills Unionens varsel blir verkligt så vi hoppas att parterna kommer överens före det, säger Helène Sahlin, HR-direktör på SVT.

Sveriges Television är ett av de företag som tas ut i konflikten när Unionen och Sveriges Ingenjörer nu tar till hårdhandskarna. Omkring 10 000 tjänstemän lägger ner arbetet om inte kravet på flexpension accepteras av arbetsgivarna.

Andra företag som tas ut i strejk är bland annat är Telia, Tieto, Securitas och Comhem.

LÄS OCKSÅ

Unionen och Sveriges Ingenjörer varslar om strejk

Nära strejk för tjänstemän

Tjänstemän laddar för konflikt

”Inte alls nära varandra om flexpension”

Tjänstemän laddar för storkonflikt