Sveriges Ingenjörers Camilla Frankelius och Unionens ordförande Martin Linder. Foto: Marcus Ericsson/TT

Frågan om Unionen och Sveriges Ingenjörer får strejka för kravet på flexpension behandlas i Arbetsdomstolen klockan 13 på onsdag i nästa vecka.

– Ett beslut kan komma några timmar efter att domstolen inleder sitt sammanträde. Teoretiskt kan vi gå ut i strejk så fort beslutet är klart. Däremot kommer vissa praktiska förberedelser behövas, säger Unionens konfliktsamordnare Lars Åstrand.

I går, torsdag, gjorde Almega en så kallad fredspliktsinvändning för att stoppa tjänstemännens och ingenjörernas strejk. Facken har varslat om strejk för sitt krav på flexpension, som skulle innebära dels en rätt att gå ner i arbetstid efter 60 års ålder, dels att arbetsgivaren betalar in extra pensionsavgifter. Enligt Almega råder fredsplikt i pensionsfrågor, eftersom det avtal som reglerar tjänstepensionen ITP inte är uppsagt.

Avtalet om ITP har slutits av PTK och Svenskt Näringsliv. Enligt Almegas chefsjurist Jonas Stenmo kan facken inte strejka för förbättringar av tjänstepensionen med mindre än att PTK säger upp ITP-avtalet.

Unionen och Sveriges Ingenjörer protesterar bestämt mot den uppfattningen. I stämningen mot Almega, som de båda facken lämnat till Arbetsdomstolen under fredagseftermiddagen, klargör de att de tar strid för krav som inte regleras i ITP-avtalet. Avsikten är inte heller att ändra eller lägga till bestämmelser om flexpension i ITP-avtalet.

Avsikten är i stället att skriva in regler om flexpension (både rätten att gå ner i arbetstid och de kompletterande pensionsavsättningarna) i kollektivavtalen för respektive bransch.

Fackens jurister jämför med hur frågan regleras i kollektivavtalen med industrins arbetsgivare: Där har flexpension, som i industrin också kallas delpension, skrivits in i de allmänna anställningsvillkoren, och i några fall i ett särskilt protokoll.

Slutsatsen i stämningsansökan blir att mellan Almega och Unionen/Sveriges Ingenjörer är flexpension en helt oreglerad fråga. Kollektivavtalen mellan parterna, där flexpensionen är tänkt att regleras, är uppsagda från den 18 april. Därefter finns inga hinder för strejk.

LÄS OCKSÅ

Tjänstemannastrejk skjuts upp

Unionen: SVT uppmanar folk att bli strejkbrytare

Almega vill stoppa strejk för flexpension

Därför bråkar Almega och facken om flexpension

Almega granskar facket

Unionen utvidgar strejkvarsel

Svart i rutan om Unionen strejkar

Unionen och Sveriges Ingenjörer varslar om strejk

Nära strejk för tjänstemän

Tjänstemän laddar för konflikt

”Inte alls nära varandra om flexpension”

Tjänstemän laddar för storkonflikt