Foto: Anders Glans/PPM

Medan Almega är benhårda motståndare till flexpensionen var den aldrig en stridsfråga då den infördes för industrins anställda. – Vår historia har gjort oss till kollektivavtalskramare, säger Industriarbetsgivarnas vice vd Robert Schön.

Unionen, Sveriges Ingenjörer och Seko har alla varslat om strejk, och åtminstone för de två förstnämnda handlar striden uteslutande om flexpension. Alltså ökade avsättningar till tjänstepensionen, som kombineras med en möjlighet att gå ner i arbetstid efter 60 års ålder.

Almega beskriver kollektivavtalad flexpension i termer av tvång och förmynderi. Men då flexpension (eller delpension, som den kallas i IF Metalls avtal) infördes för industrins anställda 2013 reste arbetsgivarna inte sådana invändningar.

Robert Schön ser historiska skäl till den skillnaden.

– Jag representerar basindustrin, där kollektivavtalen har en stark ställning sedan lång, lång tid tillbaka. Stålverk och pappersbruk, som går i dygnet-runt-drift, har varit otroligt konfliktkänsliga. Det har gjort oss till kollektivavtalskramare.

– Jämför med Almega. För 20 år sedan fanns knappt teknikkonsulter, och Telia var ett statligt verk.

– För oss var det inte konstigt att välja en kollektivavtalslösning när facken ville ha det. Så har vi ju alltid jobbat.

Men Almega säger sig gilla kollektivavtal. Almegas främsta argumentet mot flexpension är att individen själv bör få välja mellan extra pensionsavsättningar eller högre lön. Anser Industriarbetsgivarna att tvångssparande till pensionen behövs?
– Vi vill att våra anställda ska få bra pensioner, svarar Robert Schön. Så när de kommer till oss och vill ha extra avsättningar till pensionen tycker vi: ”Fine, vi förstår det”.

– Du måste komma ihåg att i både Avtalspension SAF-LO och ITP 1 har den enskilde arbetaren eller tjänstemannen inte möjlighet att välja sparande helt fritt. Bara upphandlade sparalternativ är valbara. Även icke-valsalternativet är upphandlat. Facken har vallat in sina medlemmar. Och det är bra sparprodukter med låga avgifter. Vi är inte emot det.

Enligt Almega vinner alla med lön under en viss gräns, 39 000 kronor i månaden, mer på höjd lön än på extra pensionsavsättningar, eftersom höjd lön resulterar i högre sjukpenning, föräldrapenning och allmän pension. Har alla era anställda gjort en dålig affär?
– Nej, jag tror att de har gjort en bra affär, säger Robert Schön. För deras kompletterande pensionspremier kan inte placeras hur som helst, utan går in i det sparande man har valt för sin Avtalspension SAF-LO eller sin ITP. Och det är väldigt bra produkter. De ger stor utväxling i form av bättre pension.

Robert Schön förklarar gärna det vägval industrins arbetsgivare har gjort, men vill inte lägga synpunkter på Almegas.

– Vi har olika synsätt, och det ska man ha respekt för. Skillnaden mellan oss är historiskt grundad.

LÄS OCKSÅ

Inget undantag från strejk för PTS

Tjänstemannastrejk avgörs på onsdag

Tjänstemannastrejk skjuts upp

Unionen: SVT uppmanar folk att bli strejkbrytare

Almega vill stoppa strejk för flexpension

Därför bråkar Almega och facken om flexpension

Almega granskar facket

Unionen utvidgar strejkvarsel

Svart i rutan om Unionen strejkar

Unionen och Sveriges Ingenjörer varslar om strejk

Nära strejk för tjänstemän

Tjänstemän laddar för konflikt

”Inte alls nära varandra om flexpension”

Tjänstemän laddar för storkonflikt