Konflikterna duggar tätt på arbetsmarknaden i avtalsrörelsens slutspurt. Nu kan två nya läggas till högen.

Den ena gäller målarna där Målareförbundet i söndags sa upp sitt kollektivavtal efter att man inte kunnat komma överens med motparten Måleriföretagen. Konflikten gäller främst arbetstidsförläggningen, enligt Målareförbundets förhandlingschef Peter Sjöstrand.

Arbetsgivaren vill, enligt honom, förlänga tiden de kan planera den ordinarie arbetstiden till mellan 5.00 och 20.00. I dag gäller betydligt kortare tider, 6.30 till 17.00. Arbetsgivarna vill också kunna använda sig av delade turer, en möjlighet som inte finns i dag.

– De vill göra förändringar som är väldigt negativa mot våra medlemmar. Den är oerhört tydlig maktförskjutning och de vill också ha den gratis. Det är naturligtvis inte möjligt för oss, säger Peter Sjöstrand.

Målareförbundet har ännu inte lagt något varsel men avtalet är uppsagt sedan söndagsmorgonen. Med en uppsägningstid på en vecka skulle en strejk alltså tidigast kunna bryta ut på måndag.

– Vi är nära ett varsel. Vi har sagt upp avtalet och är i konfliktberedskap. Men vi vill fortfarande ha en förhandlingslösning. Vi hoppas att det här sätter tryck på förhandlingarna, säger Peter Sjöstrand.

Även fackförbundet Seko närmar sig ännu en konflikt, utöver den som redan pågår på spårtrafikområdet. Det handlar om telekomavtalet där förhandlingarna bröt samman i fredags. Arbetet har tidigare berättat att telekomavtalet förlängts till just den femte, vilket sannolikt betyder att området just nu är avtalslöst.

– Vi kan säga mer efter lunch, säger Sekos kommunikationschef Jonas Pettersson på måndagsförmiddagen.

Enligt ett pressmeddelande från Seko handlar konflikten bland annat om restidsersättningar där Seko vill att restiden ska räknas som ordinarie arbetstid. Den rör också kravet på en minimilön på 20 000 kronor efter två års yrkeserfarenhet, vilket Seko anser främst skulle gynna kvinnor på callcenters.

Läs mer om strejkvarsel

Fastighets och Almega överens – strejk uteblir

Så påverkar strejkerna

• Debatt/Replik: Almega respekterar märket – Anna-Karin Hatt, vd

Almega tar striden om varje avtal

Strejkvarsel för spårtrafik

• Debatt: Striden står om 3,15 kronor – Magnus Pettersson, Fastighets

• Fastighets lägger nya varsel mot Almega

Risk för strid om bemanningsavtal

• LO enigt bakom Fastighets

• Fastighets varslar om strejk mot Almega

Almegas vd backar inte för bråk – intervju med Anna-Karin Hatt