LÄS OCKSÅ Klart med avtal mellan Fastighets och Fastigo

Strejkvarslet träder i kraft klockan 06.00 den 8 maj och berör sju företag i Örnsköldsvik, Malmö, Norrköping, Västerås, Göteborg och Uppsala. Som exempel stoppas all lokalvård vid Domsjöfabriken AB i Örnsköldsvik och underhåll i Gallerian Spiralen i Norrköping. Totalt tas omkring 100 personer ut i strejk. Dessutom varslar Fastighets om blockad mot övertidsarbete, mertidsarbete och nyanställningar inom hela avtalsområdet, som omfattar fastighetsskötare i privata fastighetsbolag och i entreprenadföretag som arbetar med fastighetsskötsel.

– Almega vägrar oss en överenskommelse i enlighet med LO-samordningen och industrinormeringen, som innehåller en låglönesatsning, säger Jari Visshed, tredje vice förbundsordförande i Fastighets. Almega vill att vi ska finansiera låglönesatsningen genom försämrade villkor i vårt kollektivavtal. Det kan vi inte acceptera.

Almega bekräftar att konflikten gäller fackets krav på en låglönesatsning utöver löneökningar på 6,5 procent under en treårsperiod. Enligt Almega är märket i årets avtalsrörelse löneökningar på 6,5 procent och ingenting därutöver.

– Fastighets försöker överskrida märket. Det är väldigt olyckligt att LO-facken än en gång försöker få en låglönesatsning utöver normeringen. Men precis som när de hotade besöksnäringen med strejk står arbetsgivarsidan fast vid att låglönesatsningar ska rymmas inom de 6,5 procent som är märket, säger Stefan Koskinen, chef för Almegas avdelning för arbetsgivarpolitik, i ett pressmeddelande.

LO:s låglönesatsning innebär att lönerna höjs lite mer i branscher och företag där det finns anställda som tjänar under 24 000 kronor. Enligt Jari Visshed saknas tillförlitlig lönestatistik som visar exakt hur mycket låglönesatsningen skulle betyda i det här fallet, men det handlar om mycket små summor.

– Låglönesatsningen skulle göra marginell skillnad för arbetsgivarna. Det här är en principfråga för Almega, säger Jari Visshed.

Almega har enligt Jari Visshed föreslagit förändringar i arbetstidsbestämmelserna som betalning för låglönesatsningen.

– De ville ha göra någon form av byte så att de har någonting att visa upp.

LO stöder Fastighets varsel. I ett pressmeddelande kommenterar LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson:

– Vi kan inte acceptera att lågavlönade fastighetsanställda inte ska få samma låglönesatsning som arbetstagare inom bland annat handeln och industrin redan har fått. Almega är värstingarna på svensk arbetsmarknad. De är mest benägna att ställa till bråk.

Fastighets slöt nyligen ett nytt avtal med Fastigo, en arbetsgivarorganisation där de kommunala bostadsbolagen ingår. Där fick Fastighets igenom en låglönesatsning ovanpå löneökningar med 6,5 procent under en tre år. Eftersom få anställda tjänar under 24 000 kronor får låglönesatsningen dock blygsam effekt: lönenivån blir tio kronor högre i månaden genom låglönesatsningen.