Strejkvarslen har duggat tätt den senaste tiden och redan på måndag kan den första strejken bryta ut. Klockan 6 på morgonen stoppas i så fall arbetet för fastighetsskötare, lokalvårdare och fasthetstekniker på sju arbetsplatser runt om i landet.

Konflikten gäller den låglönesatsning som LO krävt gemensamt i årets förhandlingar och som Fastighets motpart Almega inte vill gå med på.

Strejken rör bland annat flera fastighetsbolag.

– Det kan handla om exempelvis reparationer, elinstallation och ventilation, säger Ewa Edström som är ombudsman på Fastighets.

Några dagar senare, på fredag den 12 maj, kan det bli dags igen. Då har Fastighets varslat om strejk för medlemmar som arbetar under specialserviceavtalet, där motparten också är Almega. Anställda på totalt sex arbetsplatser berörs och Ewa Edström tror att strejken skulle påverka industrin rejält.

– Vi har lagt två varsel som riktar sig mot den tunga industrin. Dels har vi Skövde där man tillverkar motorer för Volvobilar. Inom två dygn skulle all tillverkning av personbilar stanna för Volvos del. Vi har också Torslandaverken i Göteborg och Volvos karosstillverkning där vi sanerar efter lackeringen.

En annan del av varslet handlar om kärnkraftverket Ringhals där Fastighets kan ta ut anställda på underentreprenören ISS i strejk. Enligt Krister Svahn, presschef på kärnkraftverket, hotar varslet varken driften eller säkerheten.

– Vi producerar som vanligt och med samma säkerhet, säger han.

Men en strejk skulle ändå märkas i verksamheten. ISS sköter bland annat städning av toaletter och omklädningsrum, de genomför också saneringsarbete i den översyn av en av reaktorerna som just nu pågår.

– Vi tittar just nu på detta med ISS och ringar in vilka områden som påverkas, säger Krister Svahn.

Ewa Edstsröm menar dock att strejken skulle kosta stora summor för Ringhals.

– Vi ser nog att det skulle bli ganska svåra problem för Ringhals om arbetet med reaktorn behövde stoppas och också ganska stora ekonomiska förluster, säger hon.

Den tredje strejken, som också den skulle infalla på fredagen, kan bli mer synlig för allmänheten än de två andra. Den gäller fackförbundet Seko, men också här med Almega som motpart.

Sekos varsel är uppdelat i tre etapper som redan första dagen skulle ge effekter både på tågtrafiken samt Stockholms tunnelbana. Alla vagn- och depåstädare tillsammans med klottersanerare från både SJ och MTR samt ISS och Sodexo kan då tas ut i strejk.

Enligt SJ:s presstjänst går det inte i nuläget säga exakt hur strejken skulle påverka tågtrafiken.

– Nu ser vi över vilka effekter detta kommer att få för vår verksamhet och för våra resenärer. Men framför allt får vi följa den fortsatta processen mellan parterna, säger Magnus Ohlsson, arbetsrättsjurist på SJ i ett pressmeddelande.

Om inte konflikten löser sig innan tisdagen den 16 maj går Sekostrejken in i fas två. Då tas bland annat lokförare på SJ Götalandståg och anställda på Green Cargo som jobbar med LKABs malmtåg ut i strejk.

I det tredje steget, fredagen den 19 maj, blir det tågvärdarna på pendeltågen i Stockholm och Öresundstågen i Skåne som går ut i strejk.

För Stockholms tunnelbana skulle den första etappen av strejken betyda att städpersonalen försvinner. Vad det betyder för själva trafiken har man ännu inte analyserat klart.

– Blir det ostädat kanske man kan ha det så ett tag och blir det för ostädat skulle det kunna bli en säkerhetsrisk, säger Christian Hoffman, pressansvarig på SL.

Klart är i alla fall att det tredje steget skulle påverka resenärerna i Stockholms kollektivtrafik rejält.

– Har vi inte tågvärdar kan vi inte köra tågen, säger Christian Hoffman.

Även en fjärde strejk kan bryta ut nästa vecka, nämligen fredagen den 12 maj klockan 14.00. Det är Elektrikerna som varslat om stridsåtgärder mot Sector Alarm Service som ingår i Almega Tjänsteförbunden.

– Vi hade ett avtalsförslag när vi satt med företaget i dag, men företaget är inte beredda att skriva något avtal, och då blir det så att vi varslar, säger Mikael Pettersson, ansvarig för avtalet med Sector Alarm, till tidningen Elektrikern.

Läs mer om strejkvarslen

• Debatt/Replik: Almega respekterar märket – Anna-Karin Hatt, vd

Almega tar striden om varje avtal

Strejkvarsel för spårtrafik

• Debatt: Striden står om 3,15 kronor – Magnus Pettersson, Fastighets

• Fastighets lägger nya varsel mot Almega

Risk för strid om bemanningsavtal

• LO enigt bakom Fastighets

• Fastighets varslar om strejk mot Almega

Almegas vd backar inte för bråk – intervju med Anna-Karin Hatt