Unionen: ”Vi är besvikna”
LÄS OCKSÅ Olovlig strejk för tjänstemän
– Det är inget snack om att vi är besvikna. Men vår beslutsamhet att driva igenom flexpension är fortsatt stark. Arbetsdomstolens beslut betyder bara att resan blir lite längre, säger Unionens chefsjurist Martin Wästfelt.
Klockan 14 under torsdagen meddelade Arbetsdomstolen (AD) sin bedömning att det råder fredsplikt i pensionsfrågor. Därför avvisar domstolen Unionens och Sveriges Ingenjörers begäran om grönt ljust för den strejk de har varslat om, en strejk som syftar till att få flexpension inskriven i kollektivavtalen.
I över en timme efter AD:s beslut avvaktade Unionens och Sveriges Ingenjörers ledningar med att kommentera. ”Vi analyserar AD:s beslut”, hette det på förbundens hemsidor.
– AD:s beslut är inte helt tydligt, säger Unionens chefsjurist Martin Wästfelt. Det finns öppningar för tolkningar.
– Vi ville också resonera med våra delegationer om hur vi skulle agera. Nu har vi gjort det. Och vi har landat i att vi inte går ut i strejk i morgon.
Martin Wästfelt tillägger att det är viktigt för Unionen som Sveriges största fackförbund att respektera spelreglerna på arbetsmarknaden, och visa respekt för AD.
Martin Wästfelt upprepar att ”det är klart att vi är besvikna”. Men i nästa mening betonar han medlemmarnas kampvilja. Mobiliseringen inför den varslade strejken har visat på stor sammanhållning och styrka.
– Flexpension är en lika viktig fråga i dag som den var igår. Beslutsamheten i våra delegationer är stor. Arbetsdomstolens beslut betyder bara att resan till flexpension blir lite längre än den hade varit annars.
– Det var inte fel att varsla om stridsåtgärder. De använder alla till buds stående medel – då måste vi också göra det.
Kan Unionen komma att varsla om strejk för andra krav än just flexpensionen i de fortsatta förhandlingarna om nya avtal?
– Det kan inte uteslutas, svarar Martin Wästfelt, som dock inte vill gå in på hur Unionen nu ska driva sina krav mot Almega.
Efter AD:s beslut är det tydligt att Unionen inte kan strejka för flexpension eller andra förstärkningar av tjänstepensionerna med mindre än att ITP-avtalet sägs upp. Uppsägningstiden är sex månader.
LÄS OCKSÅ
Beslut om strejk avslöjas 21 april
Industriarbetsgivarna: ”Vi vill att våra anställda ska ha bra pensioner”
Inget undantag från strejk för PTS
Tjänstemannastrejk avgörs på onsdag
Unionen: SVT uppmanar folk att bli strejkbrytare
Almega vill stoppa strejk för flexpension
Därför bråkar Almega och facken om flexpension
Svart i rutan om Unionen strejkar
Unionen och Sveriges Ingenjörer varslar om strejk
Tjänstemän laddar för konflikt