En grupp kvinnliga textilarbetare i Bangladesh håller upp skyltar med protestbudskap. De bär ansiktsmasker.

Textilarbetare i Bangladesh protesterar mot att gravida får sparken under pandemin. Landet är ett av de tio värsta för arbetare, enligt världsfacket.

Världsfacket Itucs årliga rapport är dyster läsning. 70 procent av jordens befolkning lever i auktoritära länder. Regimer världen över har använt pandemin, krig och konflikter som ursäkt för att inskränka fackliga rättigheter.    

Sedan världsfacket började mäta mänskliga rättigheter i arbetslivet 2014 har utvecklingen stadigt gått utför. Under fjolåret mördades fackliga aktivister i 13 länder och 87 procent av länderna inskränkte strejkrätten. 

Här är – utan inbördes rangordning – de tio länder som världsfacket anser är allra värst för arbetstagare. 

Bangladesh

Villkoren i Bangladesh textilindustri, som sysselsätter över 4,5 miljoner arbetare, är fortsatt usla. Försök att bilda fackföreningar saboterats och protester möts med brutalt våld av landets särskilda industripolis. Den 17 april sköts minst fem byggarbetare ihjäl av polis i staden Chittogram efter en protest mot att löneutbetalningar frusit inne, långt fler skadades. 

Belarus

Facken tog täten i demokratiprotesterna mot valfusket. President Aleksandr Lukasjenkos regim har svarat med att fängsla fackledare, lösa upp fackföreningar och förbjuda demonstrationer.  

Brasilien

Under president Jair Bolsonaros högerpopulistiska styre har arbetsrätten varit under attack. Strejker har förbjudits i domstol och arbetsgivare har använt pandemin som ursäkt för att försämra löner och villkor. 

Colombia

Med 13 mord under fjolåret fortsätter Colombia att vara världens farligaste land för fackligt aktiva. Som om inte det vore nog utsätter dessutom polisen regelbundet aktivister för godtyckliga gripanden. 

Egypten

Arbetare som kräver bättre villkor avskedas och förföljs, fackliga ledare trakasseras och fängslas. Al-Sisis regim upplöste landets oberoende fackförbund 2018. De flesta tillåts fortfarande inte verka legalt. 

Filippinerna

Den 7 mars 2021 dödades nio filippinska aktivister, som arbetade med arbetsrätt och miljöfrågor, av polis och militär. Offren pekades ut som medlemmar av en väpnad rebellgrupp – som president Rodrigo Duterte två dagar tidigare offentligt uppmanat sina väpnade styrkor att ”ta kål på” – men det förnekas av anhöriga och oberoende organisationer. 

Guatemala

Det centralamerikanska landet är en nykomling på värstinglistan. Den 7 maj 2021 sköts en av lärarfackets ledare, Cinthia del Carmen Pineda Estrada, ihjäl utanför sitt hem. Andra fackliga aktivister har misshandlats av oidentifierade gärningsmän.

Myanmar

Efter militärkuppen den 1 februari 2021 har minst 27 fackliga aktivister dödats i samband med demokratiprotester. Juntan har också förbjudit 16 fackföreningar och infört krigslagar i landets industrizoner för att stoppa strejkvågen som följde på kuppen. 

Swaziland

Den 13 oktober sköts en bussförare ihjäl av polis i samband med en protest för högre löner. Transportarbetare deltog i fjolårets demokratiuppror som utsattes flera gånger för våldsamma polisattacker. Den absoluta monarkin i södra Afrika är en nykomling på årets lista. 

Turkiet

Polis attackerar strejkande arbetare med tårgas, fackliga ledare fängslas och företag motarbetar facken. President Recep Tayyip Erdoğans Turkiet har varit med på värstinglistan länge och ser ut att bli kvar.

Världsfackets värstinglista

Världsfacket Ituc sammanställer sedan 2014 sitt så kallade globala rättighetsindex som mäter hur väl de mänskliga rättigheterna respekteras i arbetslivet. 

I indexet ingår indikatorer som kränkningar av strejkrätten, föreningsfrihet, rätt att förhandla kollektivt samt våld mot arbetstagare och fackligt aktiva. 

Uppgifterna bygger på enkätsvar från 331 fackföreningar i 148 länder. Mätperioden sträcker sig från april 2021 till mars 2022.

I årets rapport får enbart nio länder toppbetyget 1. Förutom Sverige och de övriga fyra nordiska länderna är det Irland, Italien, Tyskland och Österrike. 

Källa: Ituc