Nya dödsoffer grävs fram varje dag efter skyfallen i den brasilianska delstaten Pernambuco. Tragedin får mig att minnas de hotade skogvaktarna i naturreservatet Nascentes da Serra 300 mil bort. 

Zuleidi Fernandes och hennes kolleger har i uppgift att bevaka reservaten i Amazonas, släcka skogsbränder och skriva ut böter för miljömyndigheten ICMBio.

När jag följde med hennes patrull genom den kompakta, högljudda grönskan – med avbrott för svartbrända hyggen – frågade jag om hennes chefer ville att hon skulle göra sitt jobb så bra som möjligt.

Hon började gapskratta.

– Det är svårt att svara på, sade hon sedan allvarligt.

Skogvaktarnas högste chef, president Jair Bolsonaro, har motarbetat dem sedan valkampanjen 2018.

Skogvaktarnas högste chef, president Jair Bolsonaro, har motarbetat dem sedan valkampanjen 2018.

Då lovade han stoppa det han kallade ”bötesindustrin”, en påstått överdriven bötesskrivning för miljöbrott.

Han har skurit ned anslagen och personalen och ICMBio får inte längre använda satellitbilder för att spåra dem som anlägger bränder för att göra naturreservat till jordbruksmark.

Böterna och maskinbeslagen minskade snabbt så fort Bolsonaro tillträdde. Korta anställningskontrakt gör det lätt att göra sig av med alltför nitiska skogvaktare. Presidentens hårda retorik mot dem som står i vägen för skövlingen gör dem också till lovligt byte.

Zuleidi Fernandes hoppade ur jeepen före varje spångbro över floderna i reservatet för att kontrollera de undre plankorna.

Nyligen hade någon gillrat en potentiellt dödlig fälla genom att såga sönder dem. Hon har hängts ut och dödshotats av bönder i sociala medier.

Bolsonaro lovade att stoppa den illegala skövlingen av Amazonas till år 2028. Sedan dess har den slagit nya rekord.

På det senaste klimattoppmötet lovade president Bolsonaro omvärlden att stoppa den illegala skövlingen av Amazonas till år 2028. Sedan dess har den slagit nya rekord. Det spär på klimatförändringarna som drabbar hela världen. Framför allt drabbas de fattigaste i den egna befolkningen.

På bara några timmar i helgen som var regnade det lika mycket i delar av brasilianska Pernambuco som det i vanliga fall gör under hela maj månad. Fler än 100 människor har dött, över 6 000 har blivit hemlösa.

– Tragedier som denna är tyvärr något som händer. Ett land stort som en kontinent har sin beskärda del av problem, sade president Jair Bolsonaro till pressen på måndagen.

Inför valet i oktober har han stöd av 31 procent av väljarna mot utmanaren Lula da Silvas 46 procent, men han är på intet sätt uträknad. Ekonomin brukar avgöra brasilianska val. Och den frodas – just tack vare den växande lantbrukssektorn som bidrar till klimatkollapsen.

I en video från Pernambuco ser jag en gråtande man rusa med en bebis i famnen. Mot alla odds har han grävt fram det leriga barnet levande ur rasmassorna.